Varför använda plåt till tak?

De flesta känner inte till att plåt är det mest använda materialet som vi har i Sverige, och i resten av våra nordiska länder. Se bara på alla gamla kyrkor, och historiska byggnader som alla har gamla plåttak. Påten är ett gammalt och betrott material till tak. Särskilt stora byggnader har plåt på sina tak. Det är troligtvis därför att man ville säkerställa att taket höll för många, mågnga år framöver, och plåten var lätt att hantera, lätt att lägga på stora ytor och som på säkert sätt höll taket tätt mot regn och väta. Idag lägger man nästan enbart plåt på minder nogräknade byggnader, soom uthus, lagårdshus och andra mindre viktiga byggnader. Det är ganska synd då det numera finns plåt som fortfarande håller för många, många år framöver, som är täta men som kan ha vilket utseende som helst. Här presenterar vi några av alla de slags plåttak som MeraTak, med hemsida: merasystem.se, erbjuder både villaägare och byggare som lägger tak för olika företag och bostadsrättsföreningar (BRF).

Falsat plåttak  tak med konstruktionsstål

De falsade plåttak som MeraTak erbjuder är tak som har slottstak och herrgårdstak som förebild. De är tak som annars kräver stor hantverkskunnande och kostar en hel del. Men med MeraTaks falsade plåttak, kan man få samma utseende men till betydande lägre kostnad. De falsade plåttaken har stål blandat i sin plåt, vilket för dem starkare och mer tåliga och har längre hållbarhet. Du får ett snyggt utseende och lång hållbarhet till en låg kostnad.

Pannplåt – plåt som ser ut som takpannor

MeraTak har även plåt som på pricken ser ut som tegelpannor. På långt håll, från markplan ser taket ut precis som tak lagda med tegelpannor. Dem kan du få i tegelrött, brunt, ljusbrunt, savrt och grått, om du så önskar. Alla har en struktur som påminner starkt om telegpannor, men som till skillnad från tegelpannorna hänger ihop i ett enda plåtstycke och som gör det omöjligt för regn och snö att ta sig in i innertaket och underlaget. På så sätt vet man att taket är säkert mot vattenskador.

Vanlig takplåt – som tak av plåt vi är vana vid

Sedan finns det vanlig takplåt, som ser ut som de klassiska plåttak som vi är vana vid att se. Det är mycket lätta tak, som inte tynger takstolar eller reglar, underlag eller huskonstruktionen. Vatten och snö faller av taket i rask takt. De är dessutom lätta att lägga själv, om man nu skulle vilja det. Men man får även MeraTak att komma ut och montera om man så önskar.

27 May 2019