Miljövänligt tak

Välj ett miljövänligt tak

Det finns idag ett större miljötänk i våra byggnationer än vad man tidigare hade. Detta sett både till material, energiförbrukning, uppvärmning och sett till funktioner. Något som naturligtvis är av ett stort värde och som även är något som man som privatperson kan applicera och använda sig av vid sitt eget hus.

Detta gäller inte minst taket och inom miljövänliga tak så har det hänt en hel del. De flesta känner till gröna tak – där man lägger en sedummatta på taket – och har säkerligen sett bilder från städer som Boston och New York där man använder sig av denna metod i en större omfattning. Det hela har en naturlig orsak och förklaring. Bygger man bort växtlighet på marken – något som sker i större städer av för förklarliga skäl – så måste man se till att få vegetation på annat håll och här är taket överlägset.

Det ger friskare luft, det absorberar ljud och det isolerar på ett mycket tillfredsställande sätt. Och sedumtak är extremt snygga. Kort och gott; ska du som privatperson lägga ett nytt tak – överväg ett miljövänligt tak. Vilket? Ja, varför inte något av dessa?

Mosstak, biotoptak eller gummitak – vilket passar dig?

Det vi tänkte göra är att räkna upp tre typer av tak och räkna några fördelar med dessa. Gällande läggning så kan vi här – oavsett vilket typ av tak som tilltalar dig – rekommendera att du anlitar en takläggare för projektet. Det är viktigt att det blir korrekt och här bör du även vara vaksam kring vilken typ av takläggare du anlitar – alla har inte den vana som krävs. Detta som en rekommendation – har du tid och är händig så kan du lägga taken på egen hand och därigenom spara pengar.

Mosstak

Fördelar – snyggt, absorberar vatten bra – det krävs dock ett bra avledningssystem – prisvärt. Dessutom så får man genom att lägga ett mosstak också en väldigt bra påminnelse om hur det var förr. Vi har i Sverige använt mossa på våra hus sedan urminnes tider. Ett beprövat kort!

Biotoptak

Fördelar -  Det här taket passar bäst för BRF:er och fastighetsägare och är inte något som – förutsatt att du inte har ett helt platt tak – något som passar dig som privatperson. Dock; detta är framtiden. I städer så kan man på ett biotoptak använda, interagera och dra nytta av naturen – man skapar en frizon på taket där man kan odla saker, där man kan ha biodlingar och där man – trots det urbana landskapet – kan leva i symbios med naturen.

Gummitak

fördelar: Hållbarheten är det som sticker ut. Ett tak va gummi håller väldigt länge och om man jämför med ett annat typ av tak så skiljer det extremt mycket. I och med att man använder sig av återvunnet gummi så är det ett miljövänlig, hållbart och bra alternativ. Dessutom så krävs inget underhåll mer än att man tvättar det. Minus? Till skillnad från de andra taken så är det inte lika snyggt.