Tegel och tak hör i Sverige ihop som ler och långhalm. Det är snyggt, det är funktionellt och det ger ett bra skydd – vad mer kan man begära? Ja, det skulle i så fall vara det faktum att ett tegeltak förr eller senare måste bytas och att det även kräver ett visst underhåll.
Rekommenderas är att du åtminstone en gång per år ser över hur ditt tegeltak ser ut och att du byter ut spruckna tegelplattor mot nya, att du ser till att sätta fast lösa plattor samt att du – detta är viktigt – tar bort smuts och skräp som samlats. Finns det skräp som inte tas bort så kan det i slutändan leda till att fukt samlas och att det således också finns en risk för fukt- och vattenskador.
Dock: det behöver inte innebära någon gigantisk kostnad att lägga tegel och byta tak på ett hus med detta material. Nej, det går att dels göra det på egen hand och dels så kan man också kontakta en takläggare och använda sig av rot-avdraget. Det blir vid det senare ett perfekt jobb med 30 % rabatt på den totala arbetskostnaden och det tycker vi att man ska överväga om det börjar bli dags att lägga nytt tegel på taket.
Därmed inte sagt att man inte kan göra det på egen hand och vi tänkte visa hur det går till genom några steg, enligt följande:
Ska man byta tak så har man ett val av material att ta hänsyn till också. Det kan vara bra att genomföra en förändring – både rent estetisk och sätt till det rent ekonomiska. Ovan har vi berört tegel och detta är det dyraste materialet; något som i kombination med det underhåll som krävs kan vara skäl nog för att byta till ett annat tak istället. Ett populärt alternativ till tegel är shingel och det här har även en annan fördel. Det är nämligen något som är lätt att lägga. Notera dock; det handlar fortfarande om ett underarbete och man måste vara noggrann kring att få en jämn yta samt få täckpapp på plats – men att lägga shingel då allt detta är gjort? Inga problem! Här är några tips.
En sista sak: du måste se till att taket är rent från skräp, smuts och – framförallt – från nubb och småspik. En snitt från en kvarglömd spik kan vara förödande och medföra ett framtida läckage.