Vanligt med läckande tak

Det är ofta man får vattenskador via taket, så pass vanligt att de flesta försäkringsbolag inte ersätter sådana skador. Kontrollera med ditt försäkringsbolag ifall du får ersättning, eller inte. Om inte, är det mycket viktigt att du gör vad du kan för att förebygga att något sådant inte händer. Om skadan redan är skedd, bör du handla på en gång så att inte skadan blir så liten som möjligt. Bäst är ju att förebygga så mycket det bara går och göra kontroller av ditt tak så ofta det bara går; helst både vår och höst, när risken för skada är som störst. Det är nederbörden är stor och många tak kan vara känsliga för temperaturväxlingar, vilket kan vara fallet just på våren och hösten.

Så kontrollerar du taket

På taket är det bäst om du tittar efter skadade delar, pannor eller vad det är ditt tak är gjort av. Titta särskilt kring skorsten, ventiler, takfönster och röregenomgångar. Titta även i dalgångar eller i tillbyggnader, det är ställen som taket kan vara känsligt. Gör detta regelbundet och vid större oväder. Ser du då skadade delar är det mycket viktigt att genast reparera skadan; byta ut trasiga pannor, spika igen papp som har lossnat. Ha gärna sådant material som du kan komma behöva vid eventuell skada, då går reparationen snabbt och du slipper oroa dig.

Under taket är det viktigt att du kontrollerar med en ficklampa till hands. Har vatten trängt ner till insidan av taket, kan man ofta upptäcka den snett under skadan. Man kan upptäcka fuktmärken på takets insida. Det är inte alltid som man ser märken på samma ställa som där vattnet har trängt in, utan snett ovanför.

Om skadan är skedd

Det är viktigt att du handlar snabbt och ser till att skadan repareras. Placera någon hink under det stälel där skadan har skett. Gå upp i kryputrymmet mellan inner- och yttertaket. Ser du inte skadan där, kan du upptäcka den på taket. Täck taket med en presenning, sedan bör det skadade taket repareras. Anmäl skadan till ditt försäkringsbolag.

Sedan bör du ersätta det som har orsakat vattenläckaget. Gör det inte om det är kraftigt oväder. Vänta till det har gått över. Annars kan du skada dig själv. Är det en kraftig vind kan du tappa stegen eller förlora balansen. Det är inte värt det.

Sedan bör du riva bort det material som har drabbats även på insidan av taket. Hyr en avfuktare som tar bort fukten. Ersätt sedan med nytt material. Läs mer om att hyra avfuktare på: hyraavfuktare.nu.

18 Aug 2018