Undertak, en smart lösning för bättre inomhusmiljö

Behöver du bättre ljudisolering? Kanske det är dags att sätta in ett undertak? Vad skiljer ett innertak och ett undertak? Undertak fungerar för att ljudisolera och skapa en bättre innemiljö.

Inledningsvis kan det vara bra att veta att undertak och innertak inte är samma sak. Ett undertak är själva invändiga taket som monteras i exempelvis ett rum eller i en lokal med mellanrum till ovanliggande bjälklagskonstruktion. Undertaksplattorna fungerar mycket ljudabsorberande om man väljer ett material som stenull eller glasull. Det finns också företag som specialiserar sig på akustik och kan därmed göra en analys av vad som behövs för att få till en bra ljudisolering. Rum och lokaler som framför allt kan vara bra att ljudisolera är de som har högt i tak. Förutom att ett undertak ljudisolerar har de också en rad andra fördelar.

Vilka fördelar finns det med ett undertak?

Förutom att undertak skapar en bättre inomhusmiljö och fungerar ljuddämpande finns det andra fördelar. En anledning till varför undertak är en bra investering är att de också är estetiska. Undertaket gör att man kan dölja ett innertak som är ojämnt eller helt enkelt inte tilltalande för ögat. Det gör också det möjligt att dölja kablar eller rör. Ett modernt undertak är idag också brandsäkert. De flesta lokaler blir helt enkelt bättre ur flera perspektiv om man väljer att lägga ett undertak. I en privatbostad kan ett undertak också skapa en tilltalande brytning och snyggare miljö, samtidigt som det är isolerande. Den isolerande egenskapen gör också att bostaden blir mer energieffektiv.

Anlita ett företag eller göra själv?

Det är inte alls omöjligt att lägga undertak själv. Det du behöver börja med är att läsa igenom monteringsanvisningarna och samtidigt skriva en lista på vad du behöver för verktyg och material. Olika undertak har olika egenskaper, i och med det kan man fundera på vilket behov man har. Själva jobbet går att utföra utan problem om man är lite händig och har någon som kan hjälpa till då det är ett tungt jobb. Det tar såklart tid och därför bör man planera in arbetet så man inte står med ett evighetsprojekt. Väljer man att anlita en expert blir resultatet bättre och framför allt om man söker en ljuddämpande effekt. En akustiker är expert på ljud och hur ljud transporteras. Fördelen är också att det finns ROT-avdrag som många gånger går att nyttja vid dessa projekt så att det inte behöver kosta en förmögenhet. Vi rekommenderar denna webbplatsen: https://www.undertak.biz/

4 Feb 2020