Underhåller man taket håller det länge men ibland måste det bytas

Funderar ni på om det är dags att byta taket eller om det klarar en säsong till? Att regelbundet underhålla taket gör att det håller länge men även de bästa takpannor har ett bäst före datum.

En gång om året bör man besiktiga sitt tak och har det dessutom stormat lite extra är det bästa att undersöka taket oftare. Kontrollera så att alla takpannor är hela och ligger på rätt plats. Är taket av plåt eller papp kollar man så att fogar är hela. Runt skorsten och takfönster är det lätt att vatten tar sig in om skyddsplåten inte längre håller vad den lovar så kolla extra noga där. Kontrollera även taket inifrån och gå upp på vinden och kolla så där inte finns några fuktskador. Där ska även lukta fräscht och inte mögel och fukt.

Besiktiga taket och gör en underhållsplan

En takläggare kan hjälpa till med att besiktiga taket och även upprätta en underhållsplan. Har man ett tegeltak ska takpannor rengöras från mossa och alger som annars kan göra att fukt binds och letar sig in bakom och skadar taket. Eventuella trasiga takpannor ska bytas ut mot hela. Plåttak är relativt underhållsfria men behöver ibland målas om för att de ska stå emot väder och vind och hålla länge. Det är även viktigt att regelbundet rensa hängrännor och stuprör så att vatten inte svämmar över och letar sig in där det inte ska vara. Men inget tak håller i all evighet och en takläggare kan bedöma i hur många säsonger till som taket håller och när det är dags att byta. Då kommer bytet och kostnaden inte som en överraskning och man hinner planera ordentligt innan.

Låt en riktig takläggare som använder de bästa materialen göra jobbet

När man anlitar en takläggare för att byta taket är det viktigt att välja någon med rätt kompetens. Man ska alltså inte bara ta en lokal snickare som plockar ihop det material som är billigast i bygghandeln. Det kan tyckas ekonomiskt fördelaktigt men det är inte det i längden. Att anlita en professionell firma som använder material av högsta kvalitet gör att man troligtvis bara behöver byta taket en gång under sin livstid. Dessutom lämnar en professionell takläggare alltid garanti på sitt arbete. Kontakta därför några olika takleverantörer och låt dem besiktiga taket för att sedan lämna en offert. Detta brukar vara kostnadsfritt.

3 Jun 2020