Takplåt är underskattat!

Att lägga tak med plåt brukar bara höra till uthus och mindre nogräknade byggnader i Sverige. Här har vi en stark tradition av att lägga tak med tegelpannor och är det material som vi använder mest av. Det är snyggt material och det blir ett klassiskt tak, men här anser vi att plåt som tak är ett starkt underskattat material. Plåt är mycket tåligt, går att måla om och går att förnya på så många sätt. Ett plåttak ger skydd åt hus under de närmaste 50 åren, minst och är ett bra material som går alldeles utmärkt att använda.

Plåt är tåligt material

Plåten galvaniseras och blir på så sätt ett mycket tåligt tak. Det är bra mycket lättare att måla ett plåttak än ett tegeltak. Teglet måste man hela tiden hålla ett öga på så att inte någon del av teglet går sönder. Ramlar det grenar på taket är risken stor att teglet kan gå sönder med skador på taket som resultat. Plåten är inte lika känslig för fallande grenar eller annat som kan flyga med en riktig storm som drabbar hus och hem. Har man dessutom ett tak av plåt är det lättare att skotta när det kommer rikligt med snö på vintrarna. Plåten som lägg som tak byggs också på så sätt att den inte släpper genom väta, då plåtarna läggs omlott med största säkerhet som följd. Taket blir garanterat tätt med de nya plåtarna.

Se över sitt tak viktigt

Att se över sitt tak med jämna mellanrum kan inte nog betonas och understrykas. Det är mycket viktigt att med regelbundet se över både yttertaket och innertaket. Om det finns den minsta skada på taket bör man åtgärda det så snart som möjligt. Ta kontakt med en hantverkare om du är det minsta osäker. Andra saker som man bör kontrollera regelbundet är att hängrännog och stuprör inte har samlats på sig smuts, grenar och annat som kan stoppa flödet ner från taket, annars är risken stor att man får vattensamlingar på taket som kan skada huset.

Se även över takstolar

Om du funderar på att lägga nytt tak, är det en annan sak som är viktigt att kontrollera och det är takstolarna så att de fortfarande håller och ser bra ut. Är de slitna bör man byta ut dem. Även det bör en hantverkare göra när det är dags för det. Behöver du lägga nytt tak i Sundbyberg? Läs då mer på: https://www.takläggaresundbyberg.nu.

9 May 2019