Takläggare i Södermanland är vana vid höjder

Det gäller att inte ha svindel när man jobbar som takläggare i Södermanland. Jobben är ofta på riktigt höga höjder. Men man behöver inte vara orolig för de jobbar med höga säkerhetskrav också.

Som ett vanligt hantverk men ändå inte. Att arbeta på hög höjd ställer stora krav på säkerhetstänkande. Arbetet uppe på ett tak är också utsatt för vädrets makter på ett särskilt sätt. Antingen gillar man det eller så skaffar man sig ett annat yrke, men takläggare är en sort för sig.

Arbetet med tak kan verka otacksamt också för att man ibland inte ens ser allt arbete som lagts ner på det eftersom det är så högt upp. Bockad plåt och anpassat trä. Takpannor i raka fina rader som inte blåser av. Men ett välgjort arbete kan hålla ute kyla och väta under många år och det är genom takets livslängd som man ser hur skickligt det är gjort.

Takläggare lägger inte bara tegelpannor

Även om ett tak är välgjort kan det ändå bli skadat. Träd och grenar kan slå sönder det och då måste man upp och byta ut. Ett företag som sysslar med tak kan laga och lägga nytt. Kanske har man ett gammalt plåttak som sett sina bästa dagar så att man vill byta till ett nytt material. Hängrännor behöver också ses över och bytas ibland och det ingår i en takläggares uppgifter. Det viktigaste är att anlita yrkeskunnigt folk som följer alla branschföreskrifter, inte tar några risker och vet hur man håller vattnet borta.

21 Sep 2021