Takläggare – ett roligt jobb för rätt person

Gillar du att arbeta med krovillatakppen och att vara utomhus? I sådana fall kan takläggning vara ett yrke för dig. Det må ses som ett ganska tufft jobb – och det är det också stundtals – men tusentals takläggare runt om i landet kan vittna om de goda sidorna av jobbet också. Här berättar vi lite om de saker som gör takläggning roligt.

Du löser ett tydligt problem från början till slut

Som takläggare får du åka ut till en kund som behöver din tjänst. Det kan till exempel handla om att byta betong till tegel. Det kan också vara så att du hjälper till kunden med rådgivning redan från början. Kanske läcker tacket, och kunden vill ha ett riktigt säkert takmaterial för framtiden? Hur som helst; när du har kommit till platsen, är det för att din hjälp behövs. Med erfarenhet kan du lösa ett angeläget problem. När problemet väl är löst, och kunden är nöjd, är det en skön känsla som infinner sig.

Du arbetar fysiskt

Att arbeta med kroppen kan anses vara tufft, men det är också något som lockar många. Att bära upp och ned takmaterial och att lägga taken är fysiskt krävande uppgifter. Efter en tid i yrket kommer du att vara ganska vältränad, och du kommer garanterat att hålla dig i form.

Speciell arbetsmiljö

Att vara på ett tak på sommaren, med fin utsikt, är något som är få yrkesgrupper förunnade. Ena dagen kanske du lägger om taket på en skola i Eskilstuna, medan du nästa dag arbetar hos en privatperson i Strängnäs. Arbetsmiljön är varierande och spännande. Givetvis är det ett yrke där man måste vara väldigt mån om säkerheten. Just kring taksäkerhet finns starka riktlinjer och bestämmelser.

God arbetsmarknad

Den som vill bli takläggare kan se fram emot en god arbetsmarknad. När vi tittar på Arbetsförmedlingens siffror, visar de att konkurrensen om jobben är mycket liten i de allra flesta län. Detta gäller i storstäder som Malmö, Göteborg och Stockholm, men även lite mindre städer om Eskilstuna och Västerås.

Men det kan även skilja sig inom länen; ta Södermanlands Län som exempel. I Eskilstuna och Strängnäs bedöms konkurrensen vara mycket liten, medan den bara bedöms som liten i kommuner som Flen, Katrineholm och Vingåker.

Tittar man på landet i sin helhet råder det liten konkurrens på arbetsmarknaden. Detta på såväl ett som på fem års sikt. Den som vill bli takläggare bör inte ha stora problem att hitta en anställning – oavsett om man vill jobba i Eskilstuna, Stockholm, Göteborg eller någon annanstans i landet.

 

6 Feb 2019