Spotlight i innertaket - den stora fällan

Det finns vissa trender som blir mer tilltalande än andra och som ofta har en tydlig kombination av funktion och estetik. Ett gott exempel på en sådan trend gäller spotlight och en sådan typ av ljuskälla. Genom att sänka taket kan man få sin belysning inbyggd och slippa ha en massa sladdar hängande. Då lamporna i fråga dessutom går att få som dimmers så kan man skapa ett mer harmoniskt rum där belysningen anpassas beroende på vad som ska göras och vilken situation man befinner sig i.

Bra så. Men det finns en fara i dessa spotlight också. i och med att de ofta kläs in i trä så ökar brandrisken. En brandrisk som ökar ännu mer då många väljer att sätta sina spotlights på plats utan någon professionell hjälp heller. Det kan innebära att man som privatperson sätter fast en lampa där den får plats och där den kommer att sitta bra gentemot nästa lampa - om det sedan handlar om en träregel spelar inte så stor roll.

Där han man direkt en stor orsak till många olyckor man ser idag. En lampa sätts direkt i en regel, regeln blir överhettad och fattar eld. Har man tur kan man upptäcka detta i tid - har man otur så, ja. Då kan hela huset fatta eld.

Ta hjälp av en elektriker i Stockholm

Vi ska även tillägga att det inte enbart är ett problem som rör endast privatpersoner. Nej, i många fall så har man anlitat exempelvis en snickare som ska jobba med att sänka- och klä in taket. Det har i många fall visat sig vara snickaren som även satt in spotlightsen - av hjälpsamhet och för att spara tid och pengar till kunden. Där har snickaren i fråga agerat fel. Sådana installationer måste alltid skötas av en behörig elektriker.

Överlag så har man kunnat se fler och fler olyckor som en direkt följd av att privatpersoner installerar olika saker i sina hem. Det kan handla om golvvärme, det kan handla om disk- och tvättmaskiner och det kan, som här, handla om att sätta spotlights i taket. Det kan vara en följd av att vi idag omges av så mycket elektricitet att vi glömmer bort farorna och tar den för given. Om man ser hur försäkringsbolag idag jobbar så har dessa blivit tuffare.

Försäkringsbolagen är tuffare idag

Detta genom att alltid fråga om vilken elektriker som arbetat om en olycka skulle inträffa. Man har, helt enkelt, tröttnat på att se folk kräva ersättning för skador som med lätthet kunnat undvikas genom att man tagit hjälp av en behörig elektriker. Det handlar om ren livsfara: både vid en direkt kontakt och på sikt - i form av en ökad risk för överhettning och bränder.

Läs mer på https://www.elektrikerstockholm.biz.

24 Sep 2018