Skaffa alltid pooltak till poolen

Poolen, eller på ren svenska, bassängen är en relativt sen företeelse i svensk historia. Den startade som en lyxigt fenomen och hade sin peak i USA i mitten av 1950-talet. Tidningsgrundaren och magnaten William Randolph Hearst byggde pooler både inom- som utomhus i sitt stora residens. Till Sverige kom poolen som fenomen med den svenska tidningsmannen Torsten Kreuger som byggde en vid Häringe slott i Haninge någon gång efter 1929. Efter det kom hotell och turistanläggningar att anlägga pooler för sina gäster. 

Den längsta byggdes utanför Visby, i Snäcka i slutet av 1940-talet som var 33, 5 meter lång. Sedan spred sig poolbyggandet

Poolen som del av eget hus

Pooler som villaägare ville bygga kom först under 1980-talet. Att ha en egen inomhus- eller utomhuspool var något bara för de rikaste. En bild av poolen som har bitit sig fast, fram till nutid, när var och varannan har råd att anlägga sin egen pool. Särskilt barnfamiljer önskar pooler för barnen varma sommardagar. I Finland som har en utbredd bastukultur, och hoppar i vattnet, oberoende vad temperatur det är utomhus. Där har poolen som fenomen inte fått lika starkt fäste.

Barnfamiljer + äventyrsbad = sant

För barnfamiljer har vattenlek och rutschbanor i äventyrsbad slagit igenom stort. Här är det de stora vattenrutschkanorna som har blivit enormt populära. Och det finns många sådana runtom i Sverige; allt från Aqua Arena i Söderhamn, till Arena Skövde i Skövde. I Oskarshamn finns Äventyrsbad, med lagom stora rutschkanor, badlagun och en aktivitetsbassäng. I Stockholm finns både Eriksdalsbadet och i Södertälje Sydpoolen, Uppsala Fyrishovsbadet. Kokpunkten finns i Västerås, Gustavsvik i Uppsala, Nordpoolen i Boden och Paradisets Bad och Spa i Örnsköldsvik.

En pool förhöjer värdet på huset

Att anlägga en pool i sin trädgård kräver ett stort grundarbete. Se det som en investering för framtiden. Pengar som du får tillbaka då du säljer huset. Om du letar efter den ultimata platsen i din trädgård kan du alltid rådfråga en landskapsarkitekt. Det första du ska fundera på är hur trädgården redan används. Är ni sådana som gör mycket i trädgården? Hur umgås ni där? Har ni grillfester, bjudningar och så vidare i trädgården? I så fall är det praktiskt att placera poolen en bit från huset. 4 meter från huset är en bra måttstock ifall man är osäker.

Ett standardmått på pool är 4 x 8 meter. Det är lättare att handskas med en rektangulär pool. Då är det också lättare att hitta ett pooltak till den. Och ett pooltak är viktigt eftersom den är det enda som egentligen kan hålla poolen ren. Den mesta smutsen kommer nämligen från luften och dalar ner med löv, gräs, pollen och så vidare. Mellan 25.000 till 50.000 kronor kan du komma att behöva lägga på en ny pool.

11 Jan 2018