Ska man spara på regnvatten?

Den som minns förrförra sommaren, när regnet uteblev och grundvattnet var hotat på grund av allt för lite nederbörd, kanske har i år tänkt och funderat på att spara sitt regnvatten för att inte upprepa torkan som rådde för 2 år sedan. Ser man till antalet letningar på nätet, visar det sig att det är flera som har googlat just på att "spara regnvatten". Så idén att spara på regnvattnet är ingen dum idé alls. 

Här ger vi skäl till att spara vatten, och hur du kan förbereda för det redan nu. Bland det viktigaste när man vill spara sitt regnvatten är att behålla både tak, hängrännor och stuprör rena. Sedan behöver man ju bra uppsamlingskärl så att man lätt tar vara på regnvattnet.

Skaffa hela regnvattenkit

Alltfler trädgårdsredskapshandlar har börjat sälja regnvattenssystem så att man kan spara på regnvattnet. Då hittar man allt från enskilda vattentunnor som man kan placera under stuprör och samla upp det, till system för att kunna rena regnvattnet – och kanske till och med dricka det. Googlar man "spara på regnvatten" ser man förslag på "spara på regnvatten till dricksvatten", vilket visar att det är fler som har funderat på att rena regnvattnet för att kunna göra det drickbart. Och för alla "preppers" (från engelskans prepare, som människor som förbereder sig på katastrofer kallas), så är det i allt väsentligt att både kunna använda regnvattnet och till och med dricka regnvattnet.

Taket är stor uppsamlingsyta

Varför inte ha taket som din jättelika uppsamlingsyta för at ta vara på regnvattnet? Se till att ha hela och rena hängrännor, stuprör och uppsamlingskärl. Man kan själv se till så att de håller sig rena. Den som vågar sig upp på taket kan till och med ta högtryckstvätten att tvätta taket med, och samtidigt rena hängrännor och stuprör. Obs! Använd alltid säkerhetssele som du fäster på någon ankarpunkt på taket, om du ger dig upp på det. När du sedan har rena taket, rena hängrännor och stuprör är det bara att samla på regnvattnet. Vill du ha ett rent regnvatten kan du lägga på ett metallfilter, så att rengvattnet hålls fritt från barr och anna som kan ramla i det. 

Detta kan du använda regnvatten till

Varför inte använda regnvattnet till att vattna blommorna både inomhus och utomhus? Växterna mår mycket bättre av regnvatten. De tål knappt det klorerade kranvatten som vi vanligtvis använder till att vattna blommorna med. Prova att tvätta håret i regnvatten. Det gör håret otroligt mjukt och du behöver ingen hårinpackning. Behöver du hantverkare som hjälper dig med att installera nya hängärnnor och stuprör, eller som kan ge sig upp på taket och renovera det? Läs då mer här.

2 Feb 2020