Se över taket regelbundet

Visste du att flera försäkringsbolag inte betalar för skador på tak som gör att nederbörd sipprar genom taket? De flesta försäkringsbolag, anser nämligen att takdropp är något som en villaägare alltid bör förebygga och inte låta ske. Att det regnar genom tak är så pass vanliga problem att försäkringsbolagen tröttnat på att betala ut för skador som lätt hade kunnat förebyggas genom proaktiva renoveringar. Så är du villaägare, bör du regelbundet se över taket och kontrollera så att inga sprickor finns på yttertaket och att läkt och takstolar befinner sig i gott skick.

Hur säkert är ditt tak?

Det första som du bör titta på när du ska upp på taket, är att gå igenom hur säkert taket är att röra sig på. För din egen säkerhet är ju taksäkerheten viktigast. Själv bör du bära en säkerhetssele. De vanligaste sätten är att bara binda ett snöre kring magen, och sedan fästa andra änden av snöret på någon säker punkt på taket, men skulle du ramla ner från taket, kan du skada magen och ryggen riktigt rejält om du bara har ett snöre kring magen. En säkerhetssele ser till att du inte skadas av själva repet vid fall. Satsa på att köpa en riktig säkerhetssele. Repet ska sedan fästas vid en ankarpunkt på taket som sitter säkert. Se även till att det finns takstege på taket och

Så underhåller du tak

Du kan enkelt se över taket genom att gå upp på taket och titta på det helt enkelt. Finns det sprickor på till exempel tegelpannor, kan du dra slutsatsen att det finns stora risker för att regnet kommer in den vägen. Finns det växter på taket, kan du också dra slutsatsen att det regnar genom taket. Växtligheter behöver fukt för att växa och det innebär att fukten har fått fäste på taket. Då bör du ta bort alla växtligheter och rengöra med mögeltvätt och se till så att det inte finns någon fukt på taket. Du bör även rensa alla hängännor och stuprör så att inte fukt kan få slå rot kring de ställen där hängrännor och stuprören är fästa på taket. Kontrollera också alla ställen där skarvarna finns, som till exempel kring skorsten eller om man har ventiler på taket, takfönster och liknande. Fogarna kan slitas ut och de kan behöva repareras. Är taket mycket utslitet, kan man behöva renovera taket med jämna mellanrum. Om du vill anlita takläggare, exempelvis i Falun, kan du läsa mer här: https://www.takläggarefalun.biz.

24 Jul 2019