Sanering av radon i Stockholm

Radon finns fortfarande i bostäder i Stockholm. Det trots att det slutade användas i slutet av sjuttiotalet. Är man osäker kan man göra en radonmätning.

Anita och Ingvar hade varit på middag hos sina grannar föregående kväll. Samtalet hade till en början handlat om den renovering som grannarna gjort. Det hade visat sig att de hade radon i huset och hyrt in ett företag för sanering. Under tiden hade de bott i sommarstugan. Det var nog därför Anita och Ingvar inte hade reagerat.

Radon hade hittats i byggmaterialet och det krävdes en hel del för att få bort alltsammans. Nu hade Anita börjat oroa sig för att de kanske också hade det. Huset var byggt tidigt sjuttiotal precis som grannens så det var inte omöjligt. De kanske skulle boka en sån där mätning.

Mätning av radon bokad

När Anita ringde till ett företag som sanerar radon i Stockholm ville företaget veta om de planerade att renovera inom den närmaste tiden, vilket tydligen hade betydelse. Hon berättade om att de skulle byta till bergvärme och blev informerad om att då var det bra att hon ringt och de bokade en tid.

Ventilationsföretaget skulle komma och göra en första mätning. Fanns det radon i huset gjordes en större undersökning. Så kom dagen för mätningen. De höll sig undan så att arbetarna fick jobba ifred. Efter en stund kom arbetarna till köket där paret satt, och sa: “Vi har goda nyheter, det finns ingen radon i ert hus.” Aldrig hade Anita och Ingvar blivit så glada över ett besked. Nu kunde de slappna av.

15 Aug 2022