Så utökar du livslängden på ditt tak

Ett slitet tak ger inte bara ett dåligt intryck av huset utan kan också leda till fukt- och läckageskador. Genom att vårda taket rätt kan man undvika skador och utöka takets livslängd.

Många lägger väldigt mycket pengar på inredning, vitvaror, tapeter och kakel och glömmer i all hast bort att vårda husets yttre, och framförallt det som faktiskt håller dem torra: Taket. Tar man sitt tak för givet bör man helt tänka om, framförallt om man vill bibehålla ett bra värde på sitt hus. Villaspekulanter bryr sig nämligen mindre om husets inre faktorer såsom val av golv och tapeter, och mer om huset yttre faktorer, som husväggar och tak. Därför bör man ta till vana att då och då ge sig upp på taket, eller anlita en firma, för att byta trasiga plattor och ta bort smuts.

Underhåll och skötsel

Det kanske absolut viktigaste man kan göra för att bibehålla en god kvalitet på taket är att vårda det med jämna mellanrum. Ungefär en gång per år bör man ta till vana att göra en översyn på sitt tak. I samband med översynen kommer man med all säkerhet upptäcka kvistar och löv i takpannorna och ibland även mossa. Kvistar och löv kan tas bort för hand och mossan tas bäst bort med en högtryckstvätt. Man bör också titta efter skador på takpannorna och byta dem som är spruckna eller skadade på något annat vis. Genom att göra en översyn av taket en gång per år förebygger man risken av att växter börjar gro mellan takplattorna. Spruckna plattor leder till fukt- och läckageskador.

Renovering och byte av tak

Är det så att man helt glömt bort att vårda sitt tak på ett tag och upptäcker fukt- eller läckageskador på vinden, kan det vara hög tid för att faktiskt byta hela taket. Är taket gammalt är det nog lika bra och behöver inte nödvändigtvis ses som en förlust, utan kan snarare ses som en investering. Gamla tak är ofta dåligt isolerade och detta påverkar kostnaden för uppvärmning i huset negativt. Nya tak är ofta miljösmarta och anpassade för att hålla nere på kostnaderna, eftersom de är bra isolerade och enklare att vårda än gamla tak. Är man osäker över vad för sorts tak som passar på ens hus och vad det kostar kan man alltid ta kontakt med en takläggarfirma. De kan ge expertråd och skicka en offert.

24 Mar 2020