Så mycket kostar det att lägga om sitt tak

Det är vår och byggen och renoveringarna får sitt rejäla uppsving under vår- och sommarmånaderna. Det är nu som fasader ska putsas, grunderna dräneras och tak läggas om. Om du vet att det är mer än 20 år sedan som du kontrollerade taket på ditt hus, rekommenderar vi att du kontrollerar hållbarhet, eventuella sprickor eller skador.

Har man ett värdefullt hus, är det sista man vill ha med läckande tak som ger vatten- eller fuktskador. Man kan ju bli sjuk av hus som mår dåligt och som angrips av fukt. Har man ett tak av till exempel sprucket tegel måste man riva underlaget och kontrollera undertaket. Då kan man lika bra lägga ett nytt tak, men vad kostar det? Och vad kostar det att anlita en takläggare? Det reder vi ut här. Och börjar med det dyrbaraste byggmaterialet i fallande ordning.

Vilket material till taket väljer du?

Tegeltak – kostar mellan 200-250 kronor per kvadratmeter. Tegel på tak är bland det mest klassiska vi kan tänka oss. Som material är det kanske det äldsta tänkbara byggmaterial vi kan tänka oss. Här i Norden har vi använt tegel ända sedan medeltiden. En tegelpanna kan hålla mycket länge, om det inte utsätts för yttre påverkan kan det hålla i kanske 100 år. Det som kan hända med tegel är att det kan spricka om man inte underhåller det.

Shingeltak – kostar mellan 170-230 kronor per kvadratmeter. Detta är ett relativt modernt byggmaterial och val till tak och började användas under efterkrigstiden och framför allt i de hus som byggdes under funkis-eran. Shingel är en glasfiberväv som har täckts med oxiderad asfalt. I asfalten ligger ett lager med krossad skiffer och korn av mineral. Detta skyddar taket mot uttorkande solstrålar och mot fukt och väta.

Betongtak – kostar mellan 160-210 kronor per kvadratmeter. Betongen som byggmaterial håller mycket länge, ungefär på samma sätt som tegelpannor. Obearbetade tegel och betong håller i cirka 50 år, medan underhållen tegel och betong kan hålla i 100. Betongen kan ge ett lite klumpigt och tungt intryck och har inte riktigt slagit igenom som takmaterial i Sverige.

Plåttak – kostar mellan 150-200 kronor per kvadratmeter. Detta har av tradition setts som ett sämre sortens tak, som man endast använder till lador och uthus, men med ny takplåt kan man numera se fler hus som använder plåt, eller plåt av stål på tak. Plåten har mycket lång hållbarhet och målar man om plåten då och då (20 år) kan plåten också hålla i mer än 60, 70 år.

Papptak – kostar mellan 100-150 kronor per kvadratmeter. Detta tak är inte gjort av papperspapp, namnet till trots. Historiskt användes papp, men de moderna sorterna använder man stenpapp, tjärpapp. Med tanke på det billiga materialet brukar man använda detta material endast på garage och uthus. Det är ett material som man lätt kan lägga själv.

22 May 2018