Så hittar du referenserna på hantverkarna

Varje år får polisen in anmälnitakngar om oseriösa hantverkare som ibland till och med tränger sig på och ”kräver” att få utföra arbeten. Som konsument bör man aldrig ingå ett avtal med en hantverkare om man inte först kollat upp referenser på dem. Det gör att man undviker de värsta företagen.

Så gör du:

Om du exempelvis är bosatt i Västerås och söker en takläggare kan du med lätthet få in 10 olika offerter. Det finns företag både i Västerås och i städer omkring som är beredda att utföra arbetet. Att ta in offerter är alltid viktigt. Men sen bör referenserna på de olika företagen väga tungt.

Först kan sociala media användas. Skriv på Twitter, Facebook eller annan social media att du söker en takläggare som ska utföra ett jobb i Västerås. Det är inte ovanligt att dessa inlägg sprids vidare och att de som har goda referenser ger del av dessa. Är det vänner som ger referenser kan du lita på dem men är det någon okänd bör du vara lite mer skeptisk.

Sök på företagsnamn

En annan väg är att titta in på Trustpilot. Här kan enbart sökningar ske på företagsnamn och när detta sker visas omdömen från tidigare kunder. Detta först med ett samlat betyg på 1-5 poäng och sedan med mer detaljerade recensioner. Kontrollera den takläggare du tänkt att anlita. Det är inte säkert att de är med men om så är fallet kan betyget ge en riktning kring vilken service som erbjuds.

En liknande tjänst hittas via Eniro.se. Men här finns fler företag listade då detta även är en digital telefonkatalog. Här går det även att göra bredare sökningar dvs. det går att söka efter just takläggare i Västerås och därmed få fram närmare 30 företag. Även här kan kunder lämna omdömen och recensioner. Däremot är det väldigt få takföretag i Västerås som har omdömen om sig. Skulle ett företag inte ha någon recension är detta däremot inte negativt men det ger inte heller någon ”extrapoäng” i val av företag. takläggarenvästerås.se har höga betyg från majoriteten av alla användare. 

Den sista sidan som kan användas är reco.se. Det är stora likheter mellan denna och Eniro men här finns något fler recensioner och omdömen. Här presenteras ungefär 20 takläggare och företag som jobbar med takmontering. Ungefär fem av dessa har omdömen på 4,5 eller 5 av 5 möjliga. Dessa recensioner kan i alla fall ge en fingervisning om att de är bra och enkla att ha att göra med. 

14 Mar 2019