Så hittar du rätt slags tak

Ska du lägga om taket? Behöver du byta ut materialet på taket? Eller är du på väg att bygga ett helt nytt tak? Då kan det vara bra att tänka efter vilka material som man vill använda till taket. Här finns det flera för- och nackdelar som man bör ta hänsyn till. Priset, hållbarheten och utseende är de egenskaper som är viktigast. Vi går igenom de olika material som passar på tak, och börjar med de med högst kostnad och går ner till de med lägst kostnad.

Tegelpannor till klassiska tak

Det mest klassiska tak som du kan lägga är det med tegelpannor. Det är materialet som vi anävnder allra mest här i Sverige. Det räcker att titta på de flesta villor och radhus som vi har i storstäderna för att inse att tegelpannor är mest populära materialet. Tegelpannor kostar ungefär 130-200 kronor per kvadratmeter.

Betongpannor nytt material

Det är inte många hus som har betongpannor, men det är ett relativt nytt och oprövat material som går alldeles ytmärkt att lägga på tak. FÖrut tänkte man mest på att betongen är ett tungt material och det ville man inte lägga på takstolarna. Men de nyare betongpannor som man numera lägger på tak är mycket lättare. Betongen kostar mellan 100-140 kronor per kvadratmeter.

Plåttak mer än till uthus

Plåttaken är ofta alldeles för undervärderade då plåt på tak egentligen ger ett klassiskt och traditionellt tak. Det räcker med att titta på våra sekelskiftes hus, kyrkor och offentliga byggnader från förrförra seklet (1800-1900-talet) för att inse att man av tradition har använt plåt till tak. Särskilt på stora tak, använde man stora plåtar av plåt som man var säker var täta. Ett plåttak kostar inte mycket, och har de billigare priserna, med sina mellan 70-150 kronor per kvadrameter.

Shingeltak med mönster

Ett Shingeltak är en blandning mellan glasfiberfilt som har impregnerats till ett material som mest påminner om asfalt. Asfalten som är oxiderad gör att mateialet håller tätt uppe på taket. Det brukar kosta mellan 90-140 kronor per kvadratmeter.

Papptak till funkishus

Papptak använder man som regel till funkishus. Det är det material som man använde när man byggde husen under 1950-60-talet. Papptak är bland det absolut billigaste slags tak som du kan lägga, på mellan 50-100 kronor per kvadratmeter. Dessvärre måste man alltid byta ut taket efter 20 år, minst, vilket gör att man funderar på hur "billigt" det egentligen är, då man behöver lägga på nytt material, när man inte behöver det när det kommer till både tegel- och andra pannor.

8 Jul 2019