Så har plåtslagare i Stockholm påverkat stadsbilden

Sällan funderar man på vilka hantverkare som varit tongivande för estetiken i Stockholm. Tänk så mycket duktiga plåtslagare bidragit med, till exempel.

Den som tar en tur i Stockholms innerstad och vänder blicken uppåt ser snabbt att många tak till viss del består av plåt. Kanske sitter det plåt i nocken eller så skapar plåtdetaljerna bra avrinning för regn. Sällan tänker man dock på hur mycket dessa välarbetade detaljer av plåt bidrar till stadens utseende.

Om man betänker detta står det snabbt klart att plåtslagare i Stockholm bidragit till stadens yttre. Att deras arbete är en del av väldigt många människors vardag, oavsett om de tänker på det eller inte. Lite sådär i periferin, som ett anonymt men ack så viktigt komplement till stadsbilden i Stockholm.

En plåtslagares arbete förändrat vardagen för många människor

För att verkligen förstå vad alla dessa detaljer i plåt gjort för stockholmarna kan man försöka föreställa sig en värld utan dem. En värld där plåtslagare i Stockholm inte sett till att täta runt skorstenar eller skapa snygga avslut på taken. Där hängrännor inte satt tätt intill fasaden och därför läckte som såll.

En sådan värld hade få stockholmare trivts i. Estetiskt hade en sådan värld troligtvis inte heller tilltalat de boende i Sveriges huvudstad. Husen hade troligtvis sett ganska ofärdiga ut utan plåtdetaljer och inte hade de varit lika beständiga mot vädrets makter. Kanske är det på sin plats att sända Stockholms alla plåtslagare en tacksamhetens tanke för allt de jobb de lagt ner på stadens alla hus. För mer information om plåtslageri se plåtslagarestockholm.nu.

14 Aug 2023