Så förbereder du dig för renoveringen i badrummet

Ska du genomföra en renovering av ditt badrum? Då vet du gissningsvis vilket stort arbete som väntar. Det kommer att påverka er som bor i bostaden ganska rejält. Har man två badrum behöver det inte påverka er särskilt mycket, mer än att man får gå någon annanstans och duscha, till exempel till någon granne, simhallen eller på jobbet.

Under minst en eller två veckor kommer badrummet att vara helt upptaget för renoveringsarbetet. Det kommer att damma rejält. Byggarbetarna kommer att komma och gå i din bostad och bära med sig byggmaterial och skräp. Då kan det vara bra att isolera resten av bostaden med plast och tillfälliga portar som håller dammet och skräpet borta från resten av bostaden.

Täck över det du har hemma

Ju mer som di som bostadsägare ser till att täcka över golv, väggar och möbler, desto snabbare går det efteråt att återställa allt till det normala. Kan du också ge utrymme till det företag som renoverar badrummet så är det lätt och behändigt för dem att bara komma till badrummet och slipper åka in till företaget och packa bilen full med redskap för att sätta igång med renoveringsarbetet. Så går en badrumsrenovering till:

1. Riva ut det gamla badrummet

Först måste allt det gamla rivas ut. Beroende på hur omfattande renoveringen är, kommer du att behöva riva ut kakel, plastmatta, våtrumstapet och riva ut gamla rör och gammalt porslin. Kanske allt i badrummet?

2. Spackla, gjuta och installera nya rör

Har du bestämt dig för att lägga nytt kakel på väggar och golv? Då behövs allt det läggas innan du gör något annat. Har du behov av nya rör, läggs de i detta skede. I övrigt gjuts golvet om, ifall det behövs. 

3. Kakla, lägga klinkers och lägga våtrumsmatta

Efter det lägger man det golv som du önskar. En VVS-montör (rörmokare) ser till att lutningen är den rätta på golvet. Sedan kaklas väggarna, eller så läggs en våtrumstapet på väggarna.

4. Installera och montera toalettstol, handfat och badkar eller dusch

Efter att väggar och golv är klara, installeras sedan toalettstol, handfat, badkar och duschkabin.

5. Installera elektriciteten till lampor

När allt nytt porslin är på plats, dras elektriciteten in till badrummet. Det bör inte ta mera tid än en dag.

6. Lägga in övrig inredning såsom förvaring

När väl elen är på plats är det dags att ta in resten av inredningen; lampor, förvaringar och annat som fulländar badrumsrenoveringen.

Bor du i Uppsala kan du anlita ett företag som mer än gärna tar på sig alla de olika delar som ska genomföras för att hela badrummet ska renoveras. Då tar de ett helhetsansvar för att både golvläggare, snickare, VVS-montörer och elektriker utför de olika momenten i renoveringsarbetet. Läs mer på: http://www.badrumsrenoveringuppsala.nu.

27 Mar 2018