Önskas ett plåttak?

Är det dags för ett plåttak? Om man har ett gammalt tak, så bör man kontrollera status på tak regelbundet. Dels kan man kontrollera status på tak genom att kliva upp på taket, men man kan även kontrollera takets status genom att titta på undertaket. Det man bör titta efter är om det finns fläckar på undertaket, vilket indikerar att väta har runnit från det yttre taket och runnit in till undertaket.

Ser man fläckar på undertaket är det definitivt dags att renovera taket. I värsta fall måste man riva upp yttertaket och lägga ett helt nytt tak. Varför inte välja ett tak då av plåt. Att lägga plåt på tak är egentlingen en gammal tradition, ända sedan 1500-talet i Sverige. På den tiden falsades plåten för hand. Sedan används plåt till fler saker än att bara täcka taket med. Man brukar lägga plåt som skarvar taket om takmaterialet inte räcker till.

Finns plåt som härmar utseendet av tegel

Numera finns plåt som har blandningar av koppar, aluminium, aluzink och andra material som har gjort plåten ännu bättre än förut. Genom att välja plåt som ser ut som tegel, kan man få samma utseende som ett tak med tegel men med mycket lättare material än vad tegel gör. Genom att blanda plåten med andra material har man gjort plåten ännu bättre, mer beständigt, mer hållbart och fått bättre egenskaper. Dessutom passar plåten på alla slags tak, ett runt tak, tak med takkupoler, på sneda tak och välvda tak. Alger och mossa har mycket svårt att få fäste på plåttak och kommer det mycket snö, ramlar snön väldigt lätt av. Det är lättare att skotta bort snön på plåt. Ett plåttak kan du lätt också måla om. Därför kan du få exakt den färg som du önskar på takplåten.

Att välja rätt slags plåttak

Det är bäst att välja en plåt som passar din smak, vill man ha en takplåt som härmar tegelpannor, så kan man det, eller vill man ha ett helt slätt och plant plåttak, så bör man tänka på att den släta plåten kräver ett spåntat tak med riktig underplatspapp. Väljer du en profilerad plåt till plåttaket, är kraven inte lika stora på underlagspappen. Sedan kommer det även an på takvinkeln, vilken slags plåt som passar beroende på hur hög vinkeln är. En vinkel på 6 grader, kräver ett slätplåt som är dubbelfalsad, ett tak med en vinkel på 14 grader behöver endast en slätplåt som är enkelfalsad, så nederbörden har lättare att rinna av.

31 Oct 2019