Att ha en balkong är att anse som lite av en lyx för en bostadsrättsinnehavare. Man får på köpet ett rum som går att använda under sommaren, man får en plats där man kan njuta av solen och man får en möjlighet att öka lufttillförseln inomhus. Jämför man en lägenhet med balkong med en utan så kommer man - under sommaren - att märka en enorm skillnad i vilken typ av luft som finns inomhus. Dessutom så är en balkong estetiskt tilltalande och går att inreda på ett sätt som verkligen skapar en plats för trivsel och harmoni.
Tyvärr byggs inte balkonger in som standard - i många nya projekt så ser man till att balkonger finns till varje bostadsrätt; men i äldre fastigheter så är det lite glesare. Förr såg man inte balkongen som någon nödvändighet. Bor du i en äldre fastighet så finns det således en risk i att du saknar balkong och vi tänkte titta lite närmare på vad som gäller om du skulle vilja skaffa en sådan. Kort sagt; kan du bygga balkong till din bostadsrätt? Ja - och nej. Det finns dels regler att följa.
“ Ett bygglov krävs. Det finns regler som måste följas och det gäller även att dina grannar vill bygga balkonger sina bostadsrätter. Kalla till ett möte och undersök intresset “
Bygglov kommer att krävas då en balkong förändrar fasaden på ett tydligt sätt. Dessutom så bör balkongen vetta mot innergården och den bör ha vissa mått - normalt: tre meter bred och med ett djup på 1.5 meter. Balkongen ska hålla samma stil och smälta in i fastighetens arkitektur också. Där är några punkter som bör följas för att få bygglov.
I och med att det handlar om en bostadsrätt så kommer ytterligare några vägbulor som kan förhindra resan mot att bygga balkong. Det handlar naturligtvis om dina grannar.
Alla har inte samma syn på en balkong. Många ser en sådan som något som kommer öka bullernivån samt öka risken för inbrott. Då det dessutom handlar om en kostnad finns ytterligare argument som talar mot att bygga balkong i bostadsrätt. Det första steget är därför att undersöka hur stor intresse som finns genom att sammankalla ett extramöte i föreningen. Här bör du gärna ha lite på fötterna; förklara fördelarna grundligt - nämn även att det kan leda till ökat värde till varje bostad - många spekulanter kan inte tänka sig en bostad utan balkong - och ha några offerter från byggentreprenörer redo att visa.
Du bör ha åtminstone två tredjedelar med dig för att projektet ska kunna fortlöpa. Gällande finansieringen så brukar de flesta BRF:er göra så att varje enskild balkong bekostas av den som äger bostadsrätten - detta sätt belastar inte de som valt att inte bygga balkong i sin bostadsrätt. Skulle BRF:en ha pengar och där en väldigt övervägande majoritet röstar ja så kan föreningen i fråga täcka alla kostnader. En tredje väg är att öka hyran efter boyta.
Det är inte en helt lätt väg att vandra. Att bygga balkong ställer höga krav på säkerhet, arkitektur och där tydliga regler ska följas. Viktigt är därför att man anlitar en byggentreprenör som har erfarenhet och kunskap samt förespråkar en öppen dialog kring hur projektet fortlöper. BRF:en står som byggherre och har därmed både det juridiska och det ekonomiska ansvaret.