Ommålning av plåttak

Plåt är det vanligaste takmaterialet i Stockholm. I princip hela stenstaden består av flerfamiljshus med plåttak och i närförorterna finns många villor och hus med vackra plåttak. Det är inte så konstigt, plåt är ett utmärkt takmaterial med lång livslängd som håller fukt borta från husen och är lätt att hålla rent. Ett bra plåttak håller i många decennier och står bra emot väder och vind. Stockholms fuktiga klimat med regn och vindar kommer dock att ta ut sin rätt och med jämna mellanrum behöver ett plattak målas om för att det inte ska rosta och börja släppa in fukt. Det är också viktig att hålla efter taket genom att plocka bort skräp och löv och hindra trädgrenar från att skava mot plåten. Ordentliga avrinningssystem med suprännor som hålls efter och rensas är också viktigt.

Detaljplaner och regler kring renovering

Ofta är det bäst att hålla sig till samma färgtyp och kulör som taket tidigare varit i. Speciellt om man bor i ett kulturskyddat område där detaljplanen styr mycket av husens utseende och det finns strikta regler runt renovering och ombyggnad. Kolla alltid med kommunen vad som gäller innan du påbörjar en ommålning, annars kan du bli tvungen att göra om alltsammans.

Noggrant förarbete

Som med all annan målning är ett ordentligt förarbete mycket viktigt när man ska måla om ett plåttak. Att slarva med förarbetet gör att arbetet kommer att behöva göras om redan efter ett par år.  Till att börja med måste allt skräp och smuts borstas bort från taket och sedan måste det skrapas för att få bort rost, mossa och fastväxt smuts. Taket ska tvättas noga, helst med högtryckstvätt med avfettningsmedel. Sedan ska taket grundmålas med rostskyddsfärg och primer och till sist täckas med två lager täckfärg. Det är ett hårt och tålamodsprövande arbete som dessutom måste göras riktigt noggrant.

Anlita en målare i Stockholm

Vi rekommenderar inte att man ger sig på att måla om ett plåttak själv, utan vi föreslår att du hittar en bra målare i Stockholm som gör jobbet åt dig. Bland målare i Stockholm är kunskapen om plåttak stor och det är lätt att hitta någon som kan hjälpa dig. Här finns en firma: http://www.malarestockholm.nu/.

Att anlita ett proffs innebär att arbetet görs fackmannamässigt och med garanti. Man slipper att själv balansera omkring uppe på taket (våta plåttak är fruktansvärt hala!) och riskera liv och lem. En bra målare lägger den mesta tiden på förarbetet, något som amatörmålaren ofta försöker klara av så snabbt som möjligt. Detta innebär en stor skillnad i kvaliteten på det färdigmålade taket. En proffsig målare gör arbetet grundligt, säkert och snabbt och du kan vara säker på att du har tagit hand om ditt tak så att det klarar sig en lång tid framöver.

24 Dec 2017