När vet man att det är dags för en takrenovering?

Som husägare gäller det att ständigt vara beredd på att det ska dyka upp små skavanker som ska fixas. Det kan vara värmepannan som krånglar, det kan vara färg som flagnar och det kan vara ett droppande tak. Att taket börjar läcka är ett tecken på att man har skött underhålls- och tillsynsarbetet dåligt; det ska inte behöva gå så långt att taket börjar släppa in vatten när det regnar. Genom att regelbundet undersöka tegelpannornas skick och även titta inifrån efter tecken på fukt kan man i god tid se när det börjar bli hög tid för en renovering.

Ett tegeltak kan i princip hålla hur länge som helst om det inte råkar ut för yttre våld och pannorna skadas. Visst har väder och vind en viss effekt, men det ska till många år av hårt stormande innan pannorna behöver bytas ut. I stället är det de underliggande materialen som brukar behöva ersättas först. Takpapp och läkt brukar inte hålla mer än max tjugo, trettio år innan de behöver bytas ut, så här gäller det att varje år hålla koll. Detta görs lättast inifrån med en fuktmätare. Visar mätaren tecken på fukt på vinden så håller taket inte tätt och en takrenovering är nödvändig. Man kan också lossa på ett par pannor och kontrollera hur papp och läkt ser ut.

Låt en byggfirma i Stockholm renovera taket

Det finns gott om byggfirmor i Stockholm och det är lätt att hitta bygg- och renoveringsfirmor som erbjuder renovering av tak. Det finns också utpräglade takläggarfirmor, men att söka efter byggfirma och tak i Stockholm brukar ge ett bredare resultat och göra det lättare att hitta rätt. Att renovera är möjligt att göra själv, men det är oerhört viktigt att det blir noggrant och korrekt utfört. Det är också mycket och hårt fysiskt arbete inblandat och att försöka lägga om ett helt tak själv är ingen god idé.

Bättre då att anlita proffs för jobbet. Det är bra om en takrenovering kan utföras så snabbt som möjligt eftersom huset är mer eller mindre oskyddat under renoveringen. Om det är undertaket som ska bytas ut gäller det att arbeta snabbt och effektivt.

Oftast räcker det att renovera undertaket

Om tegelpannorna eller takplåten är oskadade ska man inte byta ut yttertaket, utan spara det och lägga om det på det nyrenoverade undertaket. Ett gammalt tak har en charm och en karaktär som betyder mycket för huset, och ett gammalt tak blir bara vackrare genom åren. I Stockholm är det mycket ovanligt att man slänger gamla tak som fungerar, stockholmare tycker om den patinerade känslan ett gammalt tak kan ge. Ett hus får karaktär av sitt tak och att lägga nytt tegel är för många stockholmare otänkbart, om taket inte är så skadat att det inte går att rädda.

Ersätta enstaka pannor eller hela taket

I vissa fall behöver enstaka eller flera pannor bytas ut. Detta kan en bra byggfirma hjälpa till att bedöma och det går ofta att hitta enstaka pannor i samma stil att ersätta dem med. I regel är varje individuell panna märkt med vilket bruk den är tillverkad hos, vilket brukar göra det enkelt att spåra pannorna. Andrahandsmarknaden för tegelpannor är stor i Stockholm och man kan till och med hitta pannor så det räcker för ett helt tak. Att köpa ett begagnat tak i gott skick är en bra lösning för den som vill ha kvar huset karaktär men behöver byta ut ett tak som blivit för gammalt.

20 Feb 2019