När ska man byta tak?

Funderar du som husägare på när det är dags för ett nytt tak? Du kan själv se över ditt tak för att se om det är helt och rent. Du kan också ta hjälp av en takläggare som kan undersöka taket åt dig.

Ett tak ska vara fullständigt helt och det är även viktigt att det är rent. Om det är det minsta trasigt så kan vatten lätt ta sig in i huset, så att undersöka taket är mycket viktigt. Om du vill undersöka ditt tak själv så gör du det självklart uppe på taket. Se över ditt tak gärna två gånger per år för att på så sätt ha ett försprång om det skulle vara aktuellt med lagning eller att byta taket helt.

Det kan räcka med att enbart laga taket om det gått sönder någonstans. Så för att svara på frågan när man bör byta ett tak så får man säga att så fort det inte är tillräckligt med en lagning. När skadan är så pass stor att det inte är möjligt att laga taket enbart på utsatta området så ska taket läggas om. Det kan också vara aktuellt att byta ut taket om det är ett gammalt hus som på grund av konstruktionen kan må bra av att få ett tak av en lättare vikt. Om du är osäker på hur och när taket bör bytas ut så är det bästa alternativet att rådfråga en takläggare.

Risker med ett dåligt tak

Om du har ett trasigt tak så kommer du till slut få in vatten i huset och det medför att huset tyvärr kommer att få problem med fukt. Det kan räcka med en trasig tegelpanna som inte byts ut på länge och så tar det sig in vatten där. Det kan stanna vid en fuktskada som är lätt att åtgärda men det kan också bli ett rejälare problem med en skada som kräver att mycket av hus och tak byts ut. Om du får in vatten i huset så kommer det finnas större risker att mögel börjar växa vilket är väldigt hälsofarligt.

Nyttja ROT-avdraget

För dig som behöver hjälp av en takläggare när det är dags för ett nytt tak finns goda nyheter: du kan använda dig av ROT-avdraget. Med avdraget så kommer kostnaden för arbetskraften att bli betydligt billigare. De flesta hantverkare har dessutom redan gjort avdraget på fakturan vilket är mycket smidigt. Vi rekommenderar denna webbsida: https://www.takläggareörebro.se

10 May 2020