Montering av plåttak

När man behöver byta ut sitt tak mot ett nytt kan man behöva lite hjälp. Detta i form av någon som vet vad som behövs och hur det ska gå till när man ska byta ut sitt gamla tak. Läs vidare nedan.

När taket på huset har tjänat sitt syfte och inte längre håller varken tätt eller ihop ordentligt, så kan det vara en god idé att fundera på att lägga nytt tak. Väljer man till exempel att lägga plåttak så kan det vara bra att ta hjälp utav någon som kan det här med att lägga tak, till exempel en takläggare. Om det gamla taket har varit trasigt och det kanske till och med har läckt in vatten på sina ställen, så kan det behöva utföras mer jobb kring takläggningen än om det hade varit torrt och intakt. Hur går det då till vid en montering av plåttak?

Vad behöver man vid montering av plåttak?

Det finns en del olika varianter av plåttak som man kan välja att ha på sitt hustak. Det finns klickplåt som man enkelt klickar ihop med varandra och sedan den typ av plåt som efterliknar tegel. Det kan skilja lite vid montering av dessa olika typer av plåttak, men i stort sett så är det detsamma för alla. Man kommer att behöva en borrmaskin och en nittång, stege för att ta sig upp till taket och en penna för att kunna notera. Hammare, fogsvans och bågfil är också viktiga komponenter när det kommer till bygge av nytt plåttak. Det är bra att planera vilket material som man behöver i förväg, så att man har allting hemma av det som behövs. Kolla med takplåtens tillverkare vilken underlagspapp och takpapp som passar med de plåtar som ska upp på taket, så att du inte köper fel sort.

Viktigt att tänka på under monteringen av taket

Det finns en del saker kring takbytet som är värt att tänka på, både före och under arbetets gång. Det är viktigt att alla inblandade tänker på säkerheten, för om den inte fungerar och man inte har vidtagit rätt åtgärder så kan det lätt hända att någon råkar ut för en olycka. Hjälm är bra att använda för alla som finns på platsen, ifall någonting skulle ramla ned till exempel. Till stegen som man klättrar upp på taket med kan det behövas stöd så att den står stadigt och inte kan ramla.

12 Apr 2020