Montera markisen – så gör du

Visst går det att montera en markis själv – men det finns en hel del att tänka på. Här bjuder vi på några tips som kan hjälpa dig att få till en trivsam miljö på uteplatsen till sommaren.

Ett bra tips är förstås att ta hjälp av en firma som behärskar markiser. Men om du vill genomföra monteringen själv så är det första du behöver kolla upp hur din terrass, uteplats eller altan är placerad i förhållande till solen. I de flesta fall är uterummet placerat i soligt läge och vill du slippa en överhettad känsla när solen står på så är en markis en bra idé. En regnig sensommar så kan du även förlänga utesittarsäsongen betydligt med hjälp av markiser. Dessutom sänker du inomhustemperaturen med några grader om de sitter framför ett fönster.

En stabil vikarm är a och o

Vikarmen är förstås väldigt central när du ska göra ditt val av markis. De typer som finns är vajer och kedja. Den senare nämnda varianten är något dyrare i bruk, men håller också längre i de allra flesta fall. Vajern slits ut efter ett tag och riskerar att gå av. När den går sönder bör du byta ut båda vajerarmarna samtidigt, annars kommer inte markisen att fungera på ett tillfredsställande sätt.

Man vevar upp markisen med en vevarm som sitter i den så kallade snäckväxeln. Ska du skaffa en stor markis så kan det vara bra med en motor, annars kan det bli riktigt tungt att veva den. Automatiska sensorer som gör att den rullas in och ut vid specialinställda sol- och vindförhållanden är en annan vanlig finess på moderna markiser.

Kontrollera upphängningsmöjligheterna

Färg och mönster på markisens väv är naturligtvis viktigt att kolla upp innan du slår till med ett köp, men ännu viktigare är att kontrollera att det finns tillräckliga upphängningsmöjligheter. De allra bästa fästpunkterna är i de flesta fall takstolarna. Var också noga med att mäta markisen och kolla hur mycket utrymme den behöver när den ska vevas ut.

Numera går det bra att ha markiserna uppe året runt. Så sent som på 1960-talet så var man tvungen att montera ned markisen för höstförvaring varje år. Nuförtiden har både markisväv och mekanik så hög kvalitet att det inte behövs. Tänk på att om du monterar markisrullen utan regnskydd från taket så bör du komplettera med en takprofil som skyddar markisen när den är upprullad. Annars utätts markisen för onödigt slitage. 

19 Oct 2016