Markiser populärt i Stockholm

Om man inte bor i Stockholm kanske man tänker att det nästan enbart består av stora lägenhetshus, där beklädnader som markiser sällan passar sig. Det är dock en bild som inte stämmer överens med verkligheten. Stockholms län är stort och innefattar även kommuner som till exempel Haninge, Nacka och Täby. Till och med lantliga Norrtälje hör till Stockholms kommun. 

Även om vi enbart ser till Stockholms kommun finns flertalet villa- och radhusområden även här. På dessa hus är markiser mer regel än undantag, vilket gör marknaden för markiser stor i hela länet. Tar vi Haninge som exempel, som ligger ungefär en halvtimme söder om centrala Stockholm, finns flertalet nischade markis- och solskyddsbutiker bara där. Man behöver inte åka långt från staden för att hitta mer lantliga miljöer. 

Restauranger och näringsliv

De markiser som syns i de allra mest centrala delarna av Stockholm tillhör ofta restauranger. Även i kommuner som Haninge, som till viss del är lantliga, finns restauranger kring pendeltågstationen med markiser. Stockholm som stad är mycket restaurangtät, och det finns mängder av markiser i olika material, färger och med olika tryck att titta på. 

Något annat som Stockholm är ganska tätt på är tobaksbutiker och kiosker. Dessa har ofta klassiska röda markiser med trycket av en kvällstidningslogga på dem. Det här gäller de lite mindre kioskerna. Tittar man på större kedjor finns sällan markiser som klär deras fönster. 

Vev- och motormarkiser

De flesta markiser som hänger utanför tobaksbutiker är troligen vevmarkiser. Detta till skillnad från restauranger, där det är vanligt med motoriserade motsvarigheter. En större restaurang, med mycket kunder, lämnar lite tid åt personalen att stå och veva in en jättelik markis som hänger över uteserveringen. Främst är det kanske av bekvämlighetsskäl, men det råder ingen tvekan om att det även sparar en hel del tid. 

Med tanke på hur sommaren ser ut i Sverige och Stockholm, behöver markiserna dessutom fällas in och ut igen tämligen ofta – ibland ganska många gånger per dag. Man vill gärna passa på att ha den ute – men skulle det till exempel börja blåsa starka vindar behöver den tas in. Även om det regnar mycket kan den behöva tas in igen, eftersom stora vattenansamlingar helt enkelt riskerar att skada markiserna. 

Finns många i innerstaden

Dessa större, motoriserade markiser, finns det troligtvis fler av i centrala Stockholm än i mer lantliga kommuner, så som Haninge till exempel. Det är dock inte ovanligt att även privatpersoner har dem över sin terrass, men med tanke på antalet restauranger med uteserveringar som finns i innerstaden, är det kanske fler där. Du kan läsa mer här om markiser i Haninge.

9 Apr 2018