Måla om för att förändra karaktären på ett rum

Att måla om är ett kvickt sätt att förändra hur ett rum känns och ser ut. Visst kan man göra mycket med inredningsdetaljer, men för att verkligen göra en radikal förändring är det en bra idé att ändra väggfärgen, eller för all del måla om taket eller golvet. En kontrasterande takfärg kan göra att ett rum känns både högre eller lägre i takhöjd samt lyfta fram specifika detaljer i rummet på ett annat sätt. Att måla ett gammalt slitet plankgolv är ett trevligt alternativ till att lägga in ett nytt golv. Oftast är det också billigare och man kan verkligen göra något unikt. Varför inte ett golv med mönster?

Även på väggarna kan man göra helt unika saker med färg. Det går till exempel att spraymåla väggarna med en övergång från en färgton till en annan. Det kräver dock proffsutrustning för sprutmålning och övning för att få till det.

Ett rum som man använder för olika funktioner kan delas av på ett tydligt sätt med olika väggfärger för respektive del. En färg för matplatsen och en annan för vardagsrumsdelen till exempel. På så sätt får man två rum i ett på ett mer distinkt sätt.

Det finns också mycket specialfärger att välja på. En fondvägg i guld eller brons kan passa riktigt snyggt ihop med mörkbruna väggar i resten av rummet. En vägg målad med griffeltavelfärg i köket gör att man lätt kan skriva upp saker man behöver komma ihåg, ett recept, veckans inköpslista och så vidare.

Trender skiftar förstås snabbt även inom färgsättning. Som tur är brukar det vara relativt lätt att måla om, bara underarbetet är ordentligt gjort och man använder färg av bra kvalitet. Att köpa den billigaste vitfärgen på byggmarknaden och tro att det räcker med ett eller två lager för att täcka en mörk vägg brukar bara sluta i att man får måla tre eller fyra gånger och att kostnaden och tidsåtgången blir högre än genom att välja en färg av högre kvalitet från början.

För att verkligen få ett toppresultat bör du ta hjälp av en utbildad och rutinerad målare. Men att hitta en riktigt bra målare är en annan femma. Be att få se tidigare jobb, hör efter med vänner och bekanta och se till att du anlitar någon som är registrerad för F-skatt (så att du kan göra ROT-avdrag och få 50% rabatt på priset), har ordentliga försäkringar och ger dig garanti på jobbet. Då har du störst chans att bli riktigt nöjd och få ett resultat som håller i många år framåt. Eller för all del, som är det är snabbt gjort att ändra på med en ny burk färg när man vill, eftersom grunden är ordentligt gjord.

Här finns en målare i Stockholmsområdet som vi kan rekommendera: www.målarejärfälla.nu.

29 Mar 2017