Lägga taket med plåt ingen dum idé

I Sverige förknippar vi oftast plåttak med tak på uthus, fähus eller något annat mindre viktigt hus. Det är sällan som vi har använt plåt till vanliga villor. Det är synd då plåt inte är något dumt byggamterial för tak. Plåten har lång hållbarhet, det är ett lätt material, det är relativit billigt och det är snyggt.

Den gamla plåten spikades fast i läkten 

Förut spikade man fast plåten direkt i läckten, vilket gjorde att hålen där spikarna spikades fast i, gav vatten och fukt chansen att ta sig in i läkten och därmed in i undertaket. Nu finns det i stället plåtfalsar som man spikar fast i läkten, men lägger nästa plåtfals över den delen som man har spikat i läkten. På så sätt bygger man in spikarna omlott så att de alltid är skyddade mot vatten och annan nederbörd. 

Numera falsar man också plåten på sätt som gör ytan snyggare på taket. Den gamla plåten var som platta skivor och såg inte det minsta bra ut. Men de moderna plåttaken imiterar tegelpannorna och målas i samma färger, vilket gör att man inte kan avgöra skillnaden på materialet om man inte synar dem uppifrån, och noggrannt.

Plåten kostar mindre

Vill man inte lägga en stor förmögenhet på taket, men ändå vill lägga ett tak med hög kvalitet, som håller ordentligt tätt och som samtidigt är snyggt är det ingen dum idé att lägga taket med plåt. Plåten har också den fördelen att den är lättare än andra byggmaterial, vilket gör att det inte sliter på takstolar och undertaket på samma sätt som andra byggmaterial. Ett plåttak kan du alltid måla om hur många gånger som du vill. Det är också lättare att måla om ett plåttak, än ett tegeltak. Eller något annat tak. Ser du samtidigt till att alltid tvätta av ditt plåttak innan du målar om det, ser du till att det håller för ännu längre tid framöver.

Behöver du plåtslagare i Täby?

Med tanke på de många villor som finns i Täby, kan det vara bäst att anlita en plåtslagare som arbetar där. Anlita gärna en plåtslagare som är erfaren och som har lagt väldigt många tak. Då vet du att du får taket lagt med stor noggrannhet. En plåtslagare ser också fler saker än bara taket. Om du får en takläggare att ta sig upp på taket på din villa ser hon, eller han, vad som behöver göras eller lagas på ditt tak. Läs mer här om plåtslagare i Täby.

21 Nov 2018