Hur lång tid tar ett takbyte?

När taket inte längre håller tätt och pannorna börjar gå sönder, då är det dags att ta tag i takbytet. En takläggare kan hjälpa till med antingen bara material eller arbetet, eller både och.

Att byta taket på huset är ingenting som man kommer behöva göra särskilt ofta under sin livstid. Ett tak har en livslängd på mellan femtio och hundra år, så har man riktig tur eller om man har ett relativt nylagt tak när man flyttar in, så behöver man inte byta ut det alls. Många undrar om det är värt att lägga tak själv och bara köpa in material från byggfirman. Men, sanningen att säga är att det tar en himla lång tid ifall man som privatperson ska göra det själv. De flesta vill nog helst inte stå med ett halvfärdigt tak hur länge som helst, med tanke på vädret. Det är tidskrävande om man har tänkt att utföra arbetet själv, så det bästa är att anlita en snickare som kan ta hand om det åt er.

Tidskrävande att lägga taket själv

Alla har vi förhoppningsvis jobb att gå till och den tiden vi får fri efter en arbetsdag vill nog få av oss lägga på ännu mer arbete. Det kommer ta väldigt lång tid om man efter jobbet varje dag ska arbeta på taket. Ju kortare tid som taket är öppet för väder och vind desto bättre är det. Men hur lång tid tar det då att lägga ett nytt tak? Den frågan är klurig att svara på för det är mycket som spelar in, vädret bland annat. Men säg att det tar ungefär mellan tummen och pekfingret två veckor för erfarna takläggare att utföra takbytet. Skulle man istället göra det själv kanske det skulle ta den dubbla tiden eller mer, beroende på hur mycket tid per dag man kan lägga på taket.

Anlita en takläggare - det är värt det

Det ska också tilläggas att under de två veckorna som proffsen sköter ditt takbyte så är det alltså två stycken takläggare som lägger det nya taket, inte bara en. Då arbetar de på taket under åtta timmar per dag, en hel arbetsdag med andra ord. Då kan man ju lätt tänka sig hur pass mycket längre tid det skulle ta för en oerfaren att göra det jobbet helt ensam. Det är alltså väl värt att anlita en takläggare för att göra takbytet. Man sparar på sin tid och på sitt hus.

26 Mar 2020