Hitta rätt takläggare

Det kan kännas nervöst att anlita en takläggare om man inte har kontakt med en bra firma sedan tidigare. Det är ett stort jobb, och om det blir något fel finns alltid risken att det blir en långdragen tvist. Konsumenttjänstlagen finns alltid, som är tvingande till förmån för konsumenten, men fortfarande är dessa historier något man gärna slipper. För att hitta en takläggare som verkar seriös finns det flera enkla saker man kan göra. 

Börja med att ta in flera offerter

Att ta in flera offerter är alltid en bra början, oavsett om man ska anlita en takläggare eller någon annan hantverkare. Det finns flera hemsidor som erbjuder tjänsten att skicka ut din uppdragsbeskrivning till flera olika hantverkare i närområdet. En enkel sökning på till exempel ”takläggare Uppsala offerter” bör ta dig till en sådan sida genom sökresultaten. 

Tänk på att ge en så precis uppdragsbeskrivning som du bara kan. Det här gör det enklare för firmorna att ge dig en bra offert. Om inte, kommer de att behöva göra en massa antaganden för sin prisuppskattning. Exakt hur dessa antaganden görs skiljer sig åt mellan olika takläggare, och offerterna blir därför inte särskilt jämförbara om de görs utifrån en knapphändig uppdragsbeskrivning. 

Titta på recensioner och omdömen

När du väl har fått flera offerter att jämföra bör du inte välja den billigaste på en gång. Sök istället på till exempel ”takläggare Uppsala recensioner” på nätet och se vad tidigare kunder har att säga om firman. Om firman är billig, men bara har negativa recensioner och omdömen, är det sannolikt bättre att gå vidare till nästa. Visst är priset en stor faktor – men en firma som tar lite betalt för ett dåligt jobb är knappast värd att anlita, trots ett billigt pris. Sålla ut offerterna så att du endast har de välrenommerade takläggarna kvar – därefter kan du börja titta på priserna. 

Om vi fortsätter med Uppsala som exempel ser vi att det finns framförallt tre firmor som fått betyg av tidigare kunder i staden. En av dem har endast 2 av 5 i betyg, och nästan enbart negativa omdömen. En annan firma i Uppsala har 4,8 av 5 i betyg, och det krävs ansträngning för att hitta ett omdöme som är negativt. Valet mellan dessa två bör inte vara speciellt svårt. 

Kolla det formella

Innan du anlitar någon för ett större arbete, är det värt tiden och energin att göra en bakgrundskoll. Till exempel bör du kontrollera att firman har F-skattsedel (om de har en A-skattsedel, är det du som är ansvarig för att betala in skatter och så vidare). En F-skattsedel är ett bevis på att de själva sköter sådant. 

Du kan även kontakta Kronofogden för att ta reda på takläggaren har några skulder. Här kan du även luska ut om de har gått i konkurs någon gång tidigare. För att kunna göra detta behöver du takläggarens organisations- eller personnummer. Något annat att kontrollera är om firman har ansvars- och allriskförsäkring. Läs mer om takläggare i Uppsala på: http://www.takläggareuppsala.se.

25 Apr 2018