Hantverkare du behöver vid badrumsrenovering i Stockholm

Har man bestämt sig för att göra en badrumsrenovering kan det bero på flera olika saker. Många vill helt enkelt bara ha en förändring, kanske har man byggt ut eller så känner man bara att man vill få en nystart i hemmet. En annan anledning är att man inte har något val, oftast på grund av en skada (till exempel vattenskada). För att inte skadan ska sprida sig är det nästan i alla fall nödvändigt att göra en renovering. Ytterligare en anledning – framförallt i Stockholm och andra storstadsregioner – är att badrumsrenoveringar ökar värdet på fastigheten. Ofta till den grad att det blir en ren vinstaffär att renovera badrummet.

När man har bestämt sig för att göra en badrumsrenovering är det enklast om man använder sig av en totalentreprenad. Det innebär att allt sker genom ett företag, eller åtminstone för din del. Du behöver bara ha kontakt med ett enda företag och så får de sköta kontakten med de andra som brukar behövas till renoveringen. Naturligtvis finns också möjligheten att anlita enskilda hantverkare på egen hand, men vilka behövs?

Elektriker

För att du ska kunna få el i badrummet behövs såklart en elektriker. Denne kan bland annat fixa så att det går att ha lampor i rummet och vanliga eluttag så att du till exempel kan platta håret. Eftersom arbetet sker i ett våtområde är det viktigt att allt går rätt till, framförallt när det kommer till elen eftersom fel resultat kan resultera i både personskador och skador i rummet.

Plattsättare

Det vanligaste är att man använder sig av kakel och klinker i badrum, då är det bra att ha en plattsättare till hjälp. Att lägga kakel och klinker är faktiskt betydligt svårare än vad många tror eftersom det ska se rakt ut och dessutom vara hållbart och inte minst fullständigt vattentätt. 

Målare och snickare

En målare kan sköta både måleri och tapetsering i ditt badrum, men även mindre saker som möbler (bänkar, hyllor, o.s.v.). 

En snickare är bra att ha tillgång till vid alla byggen och renoveringar, det är nästan alltid något som behövs snickras ihop. I badrummen kan det till exempel vara möbler som badrumsskåp m.m.

VVS-tekniker/rörmokare

Eftersom badrummet är ett våtrum är det såklart allt annat än ovanligt att man tar in en VVS-tekniker i arbetet. VVS står för vatten, ventilation och sanitet vilket nog också förklarar varför man kan behöva en sådan hantverkare till en badrumsrenovering i Stockholm.

Rörmokaren hjälper, inte så oväntat, till med rör och vattenledningar som finns i badrummet. Denne kan kontrollera att rören fungerar som de ska och att de kommer hålla. Skulle det bli stopp eller krångel kan du höra av dig till en rörmokare i efterhand också!

Mattläggare

En mattläggare är bra att ha tillgång till när man bestämt sig för att lägga plastmatta som golv i badrummet, vissa tycker att det är lättare att hålla rent och ibland till och med snyggare än kakel och klinker.

Skattereduktion vid badrumsrenoveringar i Stockholm

Precis som RUT-avdraget finns för hemtjänster finns ett motsvarande ROT-avdrag för hantverkstjänster i det privata hemmet. Det funkar på samma sätt som RUT-avdraget vilket alltså innebär att man får upp till 50 000 kronor i skattereduktion på arbetskostnaderna (ej materialkostnader) per person. Summan dras av direkt på fakturan du ska betala och företaget får sedan resterande från Skatteverket.

5 Jan 2018