Håll koll på ditt tak

Ingenting är så exponerat för vädrets makter som taken på våra bostäder. Hårda vindar, kraftigt regn och tung snö är allt mycket påfrestande för taket. Kanske är det dags att se över det?

De flesta hus har tak. Ja, nästan alla, skulle man med säkerhet kunna påstå. Ändå är de så lätta att glömma bort och bortprioritera. Det är inte lika lätt att ta tag i något som man inte ser. Men konsekvenserna av ett bortglömt tak växer snabbt i både antal problem och grad av allvarlighet. Därför är det viktigt att göra till vana att regelbundet kolla till taket. Åtminstone ett par gånger om året, men gärna fler. I synnerhet kan det vara bra att inspektera takets kondition efter en kraftig storm, ihållande regn eller ett snöoväder. Om du har ett tegeltak kan du utan större ansträngning kontrollera om dina tegelpannor är hela och på sin plats. På ett plåttak kan du kolla efter sprickor, glapp och bucklor. Genom att gå upp på vinden kan du kontrollera sådant som kanske inte går att se utifrån. Fukt, mögel eller drag och kyla är tecken på ett trasigt tak.

Rådfråga och ta hjälp av en takläggare

Egna kontroller är som sagt mycket bra, men bättre är att då och då även låta en takläggare inspektera konditionen på taket. Denne kan upptäcka skador som är svåra för gemene man att se. Det är alltid tryggare att veta något med säkerhet. Det kanske är så att du redan vet att du är i behov av hjälp med ditt tak? Kanske ligger inte tegelplattorna på sin plats eller så har du upptäckt fukt och mögel på vinden. Då är det dags att boka tid med en specialist för att åtgärda problemen. Denne kan svara på om det räcker att reparera skadan eller om det skulle vara bättre att lägga ett helt nytt tak.

Ditt nya tak

Det är alltså dags för ett nytt tak. Ditt nuvarande tak är gammalt och slitet och huset är i behov av en uppfräschning. Ett nytt tak är en stor investering och det är viktigt att du känner dig trygg och att allt blir rätt. I Sverige krävs det hållbara material som kan stå emot vädrets alla makter. Ett nytt tak kommer inte slitas lika fort och behöver inte hållas efter på samma sätt som ett äldre. Kontakta din takläggare för att hitta det bästa taket för just din bostad.

1 Mar 2020