Extra viktigt med takunderhåll vid renoveringar

Är du på väg att genomföra renovering av huset? Våra hus får ju utstå en hel del extrema väderförhållanden. Är det inte tokhett, som senaste sommar, är det snöstormar och annat under vintrarna i Sverige. Därför är det viktigt att genomföra regelbundna renoveringar av husen. Det är ju viktigt att både fasad och tak håller tätt. Särskilt tak råkar ut för allehanda skador. Försäkringsbolagen har så gott som tröttnat på alla skador som kan drabba tak, att de inte ens betalar längre för läckage som beror på skador på taket. Så det är bäst att du läser det finstilta på din husförsäkring.

Måla om tak eller lägga nytt?

När du väl har bestämt dig för att renovera taket, är det fråga om du ska måla om det eller lägga helt nytt. Innan du målar om det, måste man säkerställa så att det inte finns skador på taket. Man bör titta igenom läkten och under läkten så att det inte finns risk för vatten att ta sig in under taket. Man kan gå in och titta på taket underifrån för att upptäcka eventuella brister eller läckor. Hittar man sådana är det bara att riva ut det drabbade taket och lägga in nytt, friskt material. När du sedan väl ha bytt ut slitet material, är det sedan dags att måla om det. Genom att måla om det, får du ett tak som håller i minst 25 år. Väljer du i stället att lägga om taket, med nytt material får du ett tak som håller i minst det dubbla; i minst 50 år om inte 100 år.

Bor du i Västerås?

Om du bor i Västerås, kan vi rekommendera att vända dig till denna takläggare i Västerås. I sådana fall få du ett tak som håller hög kvalitet, och som dessutom kommer ut och skottar det åt dig. De kan se till att inga istappar ramlar ner, utan röjer bort allt sådant som kan skada människor under vintern. De är bland annat experter på hängrännor, stuprör, taksäkerhet och kan allt som har med takrenoveringar att göra. Dessutom kan de ta sig an fasadrenoveringar och byta ut dörrar.

Viktigt med säkerheten på taket

Om du låter lägga om taket kan man passa på att samtidigt se över taksäkerheten. Det kan behövas takstege, takskydd, takbryggor, takräcke och takplattform för att taket ska vara riktigt säkert område att gå upp på. Räkna med att du som villaägare kommer att behöva gå upp på taket då och då för att antingen renovera eller skotta taket. Då är det mycket viktigt att du kan vara där på ett säkert sätt.

14 Feb 2019