Ett tak som står pall

Rasar snön ner på fel ställe? Har du hål och läckor som gör att det regnar in? Kanske är det fel färg eller material i förhållande till husets beklädnad? Är det dags att lägga ett helt nytt tak?

Under vinterhalvåret och efterkommande vår med smältperioder märker du ofta om det är något problem med ditt hustak. Droppar det in när det börjar att tina eller har takpannor trillat ner tillsammans med snön? För att undvika större skador på hus och interiör bör du kontakta en takläggare så snart du upptäcker att något är skumt. Låt dem se över ditt befintliga tak. Har du tur är det bara en liten skada som går att reparera men kanske kan det visa sig att det är dags att lägga ett helt nytt tak. Är det ännu snö och is så bör du laga taket provisoriskt, tills dess att takläggaren kan byta hela ditt tak.

Materialval och offert

Om du redan upptäckt under vintern att du behöver byta ditt tak så har du haft god tid på dig att be om offerter från olika takläggare som du nu kan jämföra i lugn och ro innan du gör ditt val. På sommaren ska många husägare byta så du har tur i oturen om du upptäcker ditt behov redan tidigt på året och kan boka upp hantverkarna. Vilket material har ditt tak idag? Ska du välja samma eller är det dags att förnya i färg eller material? Oftast står valet mellan plåt eller betongtegel och gillar du ditt gamla tak i färg och form så är det smart att välja samma igen. Plåt är i princip underhållsfritt och därmed ett populärt val hos många. Tegeltak går idag att få i många olika färger och teglets fördelar är bland annat dess tyngd men även att det isolerar både ljud och värme extra bra.

Klimat och energi

Förutom att välja en skicklig takläggare som kan sin sak och har mångårig erfarenhet är det smart att välja en takläggare som har koll på de klimatsmarta valen. Kanske är du inne på att välja ett av de moderna energitak som finns idag där du alternerar takpannor och solceller för att på så vis spara in på energikostnader på lång sikt. Bra för miljön, plånboken och för samvetet. Även ett sätt att öka värdet på din bostad vid eventuell försäljning. Ett nylagt tak är i sig något som får köpare av hus att känna sig trygga.

23 Jun 2020