Ett bygglov kräver alltid konstruktionsritningar – men inte alltid av samma sort

Ska du söka bygglov? Då har du säkert stött på termen “konstruktionsritningar”. Även om du måste lämna in ritningar är kraven olika beroende på vad du bygger.

När du ansöker om bygglov krävs det en konstruktionsritning. Det spelar ingen roll om det är ett garage eller en tillbyggnad. Om det inte finns en ritning har kommunen ingenting att fatta beslut om och då blir det avslag. Med tanke på hur lång och krånglig bygglovsprocessen kan kännas är det alltid tröttsamt.

Beroende på vad du vill bygga ser dock kraven på konstruktionsritningarna olika ut. Det ställs till exempel inte samma höga krav på ett förråd som på ett helt nytt hus. Ritningar och bygglov kostar en hel del pengar så du vill ju inte ta fram dyra ritningar i onödan.

Konstruktionsritningar är inte det som är syftet – men de är nödvändiga

Det är inte vem som helst som kan och får ta fram konstruktionsritningar. De måste vara korrekt utförda, vilket kanske säger sig självt. Du kan inte kladda ner en skiss på en servett och lämna in med din bygglovsansökan. En ritning på en disktrasa kommer helt enkelt inte att bli godkänd.

När du anlitar en expert får du dessutom hjälp med vilka konstruktionsritningar ditt projekt kräver. Gör inte mer jobb än du måste, utan lägg den energin på själva bygget istället. En konstruktionsritning är visserligen ett måste men det är ju inte ritningarna som är syftet med projektet, utan det du vill bygga.

11 Apr 2023