En lyckad totalrenovering börjar med taket

Har du köpt ett pärla för den händige och ska genomföra en totalrenovering i Stockholm? Här kommer några tips som kan hjälp dig på vägen!

Tänk på att ett hus ska skydda dig, din familj och era saker. Därför är det viktigt att först kolla vad som behöver fixas med tak och väggar

Gamla risiga kåkar kan verkligen ha sin charm men det kostar ofta både tid och pengar att totalrenovera. För dig som har koll på hus och söker något speciellt kan det verkligen vara värt besväret, att få rädda ett hus som annars kanske skulle helt förfalla!

Ytterkläderna måste hålla tätt

När man står med ett renoveringsprojekt framför sig kan det vara svårt att veta var man ska börja. Det finns tusen saker att ta tag i . Men tänk först och främst på att ett hus ska skydda dig, din familj och era saker. Därför är det viktigaste att börja kolla vad som behöver fixas för att tak och väggar ska fungera tillfredställande. Ta hjälp av hantverkare för att kolla vilken status taket har. Med ett läckande tak får du fort problem med andra delar av huset och det kan bli mycket kostsamt.

Fukten ska bort!

Alla hus måste hållas så fria från fukt som möjligt. Gamla renoveringskåkar kan behöva dräneras om så att rören runt huset leder bort vatten från grunden. I riktigt gamla hus finns inte alltid dräneringsrör i backen och då är det lätt att fukt kryper in i grunden.

Fasad med tillräcklig isolering

När du satsar på en totalrenovering är det troligt att du behöver byta fasaden. Den ska stå emot väder och vind i många år och om du inte behöver byta ut allt i hela huset se i alla fall till att inte snåla i den här delen. När du ändå byter fasad kan du fundera på om ditt hus behöver tilläggsisoleras eller att isoleringen helt enkelt ska bytas ut mot modernare material. Isolering är relativt billigt och en rätt enkel åtgärd för att spara på framtida energikostnader. Det blir ofta dyrt att byta fasad i omgångar så ska du byta, byt allt samtidigt för att få ekonomi i bytet. Man brukar räkna med att en femtedel av spillenergi smiter ut just genom husets väggar.

Så byter du dörrar och fönster

Ett riktigt gammalt eller slitet hus kan kännas dragit fast väggarna är väl isolerade. I så fall beror draget troligen på att dörrar och fönster är dåliga, kanske så dåliga att du behöver byta ut dem? Att byta fönster är egentligen inte särskilt svårt. Det krävs bara noggranna mått och visst tålamod för det tar ungefär en dag att byta ut ett par fönster. På den tiden hinner du ta bort det gamla fönstret, passa in de nya med karmar och glas och sedan dreva ordentligt kring dina nya fönster. Att täta ordentligt kring fönsterna spelar stor roll för känsla i husets rum och energikostnaden. Det samma gäller självklart dina dörrar.

Uppvärmning och finlir

När tak, väggar, dränering, fönster och dörrar är okej börjar det roligare jobbet med att totalrenovera. Nu har du kommit en bra bit och kan börja tänka på andra saker. Vad vill du ha för uppvärmning på huset? Ska planlösningen ändras? Att totalrenovera i Stockholm tar sin tid men till sist står du där med ett hus du fixat på egen hand. Här kan du läsa mer om totalrenoveringar som du kan göra i Stockholm på: totalrenoveringstockholm.nu.

23 May 2019