Det krävdes en massiv stenentreprenad för att bygga Stonehenge

Ett imponerande och sjukt gammalt byggnadsverk står mitt på ett fält i England. Med en gedigen stenentreprenad kan du bygga din egen snackis i tusen år.

Monument av sten brukar stå kvar. Om du vill att människor i framtiden ska undra vad du och dina kompanjoner egentligen sysslade med ska du därför bygga dina monument i sten, helst stora stenar som står upprätt. Stonehenge i England kan stå som ett utmärkt exempel på varför det är lämpligt att använda natursten.

Stonhenge är väldigt gammalt – mycket äldre än alla andra byggnadsverk i området. De äldsta delarna av Stonehenge är faktiskt nästan 5000 år gamla. Med tanke på att stora delar av Stonehenge fortfarande står kvar, måste det ha varit en riktigt gedigen stenentreprenad för att uppföra den en gång i tiden.

Med en riktig stenentreprenad kan du bygga ett eget märkligt monument

Det lustiga är att ingen riktigt vet vad Stonehenge användes till när den byggdes. Människorna som byggde den har inte lämnat någon förklaring och då lämnas eftervärlden åt spekulation. Många har naturligtvis kommit med mer eller mindre fantasifulla förklaringar, till exempel:

  • Kalender
  • Tempel
  • Landningsplats för rymdvarelser
  • En distinkt kvinnlig kroppsdel

Listan kan göras längre och ännu märkligare. Förmodligen har användningsområdet förändrats över tid, eftersom folk byggde på den under tusentals år. Poängen är att det är ett bestående byggnadsverk som vi fortfarande fascineras av. Samma sak skulle kunna ske med ditt monument, om du nu bygger det av stora stenar.

12 Mar 2023