Det är inte bara på taket det kan läcka

När man köper ett hus är man skyldig att besiktiga det noggrant. Vid en ordentlig besiktning gäller det att inte bara inspektera det man ser, utan även försöka ta reda på hur det står till med huset bakom väggarna. El och VVS är två områden som husköpare i Stockholm slarvar med vid besiktning. Hus är i allra högsta grad en statusfråga i Stockholm, och definitivt inte något som alla har råd med. Därför kan man som husköpare ibland förivra sig när man hittar ett hus som ser charmigt och idylliskt ut, och som verkligen tycks gjort för att figurera på idylliska hemmabilder på Instagram. Priset är bättre än man vågat hoppas, så man bjuder på ett hus som man tagit reda på alldeles för lite om.

Dolda fel är ingen lek. Ett fel räknas inte heller som dolt om det kan upptäckas vid en noggrann inspektion. Men hur gör man en sådan? Man ser om ett tak är trasigt och läcker, men ett tak är inte det enda stället där det kan läcka på ett hus. Inne i väggarna går rör som kan vara gamla och rostiga och spricka när som helst, och som husköpare är man skyldig att själv kontrollera detta. Det gäller att ta in en expert som kan besiktiga både elen och VVS-systemet. Man kan mäta för fukt, men om besiktningsmannen misstänker att det kan finns fukt och mögel, måste man också antagligen bryta upp väggen och ta reda på hur det är ställt. Man har rätt att göra detta som köpare, om besiktningsmannen säger att det är befogat.

Anlita rörmokare i Stockholm för besiktning

Allra bäst är det att anlita en rörmokare för att inspektera VVS-systemet. Även om det inte har skett någon läcka och huset är torrt, kan en rörmokare göra en bedömning av systemets skick, och vad det skulle kosta att åtgärda ett system vars livslängd börjar lida mot sitt slut. Det kan bli en avsevärd kostnad, och det är utmärkt information att ha med sig till förhandlingsbordet om man vill diskutera priset med säljaren. Har man bara vetskapen om allt som måste göras, och är beredd att utföra de arbeten som behövs, så kan man få ett hus relativt billigt, även i Stockholm.

I Stockholm finns många rörmokare som kan hjälpa till med att besiktiga ett hus. Det tar sällan mer än ett par timmar, och även om du inte kan utnyttja ROT när rörmokarna inte arbetar i ditt eget hem, så handlar det ändå inte om mycket pengar, sett till vad du kan tjäna på att skaffa dig gedigen kunskap om skicket på ett hus.

Ditt ansvar att besiktiga även dolda delar av huset

Både el- och VVS-system behöver ses över emellanåt, och om ägaren inte kan presentera på bevis på att dessa funktioner nyligen besiktigats och befunnits vara i gott skick, är det alltså din skyldighet att ta reda på fakta innan du börjar buda på huset. Skulle ett fel uppdagats som du sannolikt hade upptäckt vid en noggrann besiktning, räknas det inte som ett dolt fel även om det inte kunde ses med blotta ögat. Du får då ingen ersättning vara sig från den tidigare ägaren eller från ditt försäkringsbolag. Därför är det otroligt viktigt att du låter en rörmokare inspektera alla avlopp, rör och även ventilationen, samt tar in en elektriker för att kolla eldragningarna.

Gör du detta har du goda chanser att få ett fint och fullt funktionsdugligt hus där du inte behöver drabbas av några ovälkomna överraskningar i onödan. Skulle ni upptäcka något fel har du värdefull kunskap som du kan ta ställning till innan budgivningen börjar.

Läs mer om VVS-arbeten här.

21 Mar 2019