Visste du att det alltid är husägarens ansvar att både de som vistas uppe på taket och de som vistas under taket är säkra? Faller det mycket snö, tar det inte lång tid innan mängden snö som samlas uppe på taket kan bli riktigt riskfyllt. Det är inte bara snö som gör det riskfyllt, utan även is som kan bildas uppe på taket. Och sådant måste åtgärdas.
Vilka saker kan man som fastighetsägare själv göra? Överraskande nog finns det en hel del som man själv kan göra. Man kan montera ett snörasskydd, till exempel. Då har man sett till att de som vistas under taket, inte riskerar att få över sig hela snösjok, som ramlar ner på deras huvuden.
Är det dags att lägga om taket? Då kan man passa på att även montera fast olika säkerhetsprodukter. Bland det första och viktigaste är att montera fast ankarpunkter som man kan fästa en lina som går till en säkerhetssele som alla som är uppe på taket bär bära. Sedan kan man även montera fast en takstege. En sådan gör det lättare för den som ska gå fram och tillbaka på taket att röra sig mer säkert. Här kan man även montera en hängstege, liksom steg som kan finnas på skorstenen. Sådana steg kan man montera lite varstans på taket. Det gör att den som ska röra sig på taket, får ett bättre fäste där de behöver komma åt.
Ett snörasskydd är också det minsta man som fastghetsägare bör montera. För några år sedan omkom en stackars 14-årig pojke för att han fick is i huvudet som hade ramlat ner från tak, en dödsolycka som var alldeles onödig. Hade fastighetsägaren monterat ett snörasskydd på sitt tak, hade man eventuellt kunnat förhindra den olyckan. Och även om man inte får is i huvudet som man dör av, så kan det vara riktigt obehagligt att få hela snösjok över sig när man helt fredligt går nedanför ett tak.
Man kan anlita ett bolag som arbetar med taksäkerhet. Då kommer de över och inspekterar vilka säkerhetsanordningar som man kan behöva på sitt tak. Sedan kan de ge en realistisk offert på vilka saker som man behöver ha på sitt tak och hur lång tid det kan ta att montera dem på taket. Det bästa är att göra det i samband med en takrenovering eller en takomläggning. Läs mer om taksäkerhet på: takmålning.net/taksakerhet.