Bygga ett hus kan vara prisvärt i längden

Det kan verka dyrt och besvärligt att bygga ett nytt hus. Men vad är egentligen skillnaden på att bygga nytt hus eller köpa begagnat? Vad är det man ska tänka på när man bygger ett nytt hus?

De som bestämmer sig för att bygga hus i Stockholm, Göteborg, Malmö eller någon annan del av landet istället för att flytta in i ett begagnat, gör ofta det för att man vill sätta sin egen prägel på boendet och få det som man vill. Men om man bygger hus på en tomt där husen är väldigt dyra så kan det nya huset till och med bli billigare direkt eller i alla fall i längden. Idag finns det flera olika alternativ på hur man kan bygga hus. Man kan bygga med lösvirke, köpa stommen som byggsats, köpa ett modulhus som är nästan nyckelfärdigt eller nyckelfärdigt. Och i alla stegen, utom nyckelfärdigt, så kan man göra så mycket man vill själv och leja ut resten till en byggfirma. Men till och med om det nya huset kostar mer än ett begagnat så kan man tjäna på det i längden av en hel del olika anledningar.

Dyrare blir billigare

Förutom att ett nytt hus är skattebefriat de första åren så blir också ett nytt hus billigare då det har ett nyare värmesystem och bättre u-värden på fönstren. Alla maskiner är dessutom nya så det kommer inte vara något som behöver bytas ut på många år. Inget slitage kommer göra att renoveringar behöver göras på många år och man har troligen planerat för många år framöver så inga tillbyggnader heller kommer tillkomma. Av alla dessa anledningar kan ett nytt hus vara billigare redan den dagen man flyttar in och iallafall kommer det vara det under de närmaste tio åren, i jämförelse med ett begagnat.

Planering för långt boende

Det sägs ibland att man ska bygga tre hus innan man blir nöjd, men om man är finurlig så kan man lyckas bli nöjd med det första. Då man ordentligt tänker igenom vad man vill ha i sitt hus i form av hur många sovrum och badrum, rumsplanering och ytskikt så är det mesta vunnet. Är man även noga med att planera om man vill ha något extra som ett skafferi eller bastu, så är det mesta i hamn. Något som många missar är också att noggrant planera förvaringsmöjligheter och dispositionen över trädgården. Gå gärna på visningar av nya hus för bättre inkänning.

2 Apr 2020