Behöver du ny takpapp?

Om det är så att man har ett hus som är byggt någon gång under 1950- eller 60-talet, och arkitekturen är av funkis-modell så har man oftast takpapp till sitt tak. Det hörde på den tiden till ett typiskt funkishus att ha taket gjort av papp. Det var den tidens moderna material och gjorde att taket såg mycket platt ut, precis det man ville med funkis-stilen.

Vill man då bevara det ursprungliga utseendet på taket vill man kanske fortsätta ha taket med pappmaterial. Det är också ett ganska billigt material vilket gör att det inte kostar särskilt mycket att lägga på ny papp på taket efter en sisådär 20 år. Det är så länge som man är ganska säker på att pappen håller. Dock är det viktigt att regelbundet gå upp på taket och inspektera det så att det inte har uppkommit någon reva på taket.

Så lägger du ny papp på taket

Takpappen består oftast av polyesterfilt, kan vara gasfiberarmerat som ör ingjutet i bitumen (asfaltsmaterial) och med ett lager med skiffer överst. Antingen värmer man upp bitarna av papp, eller så är de självhäftande. Det brukar gå att böja och formas som man önskar och är därför ganska lätt att täcka hela taket med pappen. Oftast består takpapp av två lager, men ju tjockare den är, desto längre håller den. Man kan även använda en takpapp som man svetsar ihop, men det taket bör läggas av professionella takläggre då en svets inte är att leka med, såvida du inte är utbildad hantverkare och kan hantera en svets. En duktig takläggare kan till och med lägga ett tak av papp som håller i 50 år. Takpappen kommer i våder och ska brännas fast och ligga omlott för att det ska bli bra.

En takläggare kan ge garantier på taket

Det bästa är ändå att anlita en takläggare som gör taket åt en. En riktigt duktig takläggare lägger och svetsar taket så att våderna ligger på ett professionellt sätt så att hela taket ser riktigt snyggt ut. Har du tur så kan du hitta en takläggare till exempel i Göteborg som kan ge garantier på takpappen på upp till 50 år. Men man kommer inte från att man bör gå upp på taket regelbundet för att inspektera det så att pappen håller sig intakt och inte har några skador. Om så skulle ske måste det renoveras med asfaltsmassa och en asfaltsprimer som man stryker ut på taket. Läs mer här om takläggare i Göteborg.

12 Dec 2019