Att arbeta med takläggning

Funderar du på att arbeta som takläggare. Ett är säkert, då det kommer till jobbet som takläggare, är att du bör absolut inte ha någon rädsla för höjder om du funderar på detta yrke. Du kommer att klättra på mycket höga höjder och måste ha vana av att klättra. Till din säkerhet kommer du att ha säkerhetslina och hjälm. För övrigt är det viktigt att du har en god fysik då det innebär ett mycket fysiskt arbete. Du ska klara av att både bära byggmaterial och kunna krypa och klättra på tak. För övrigt är det ett varierat arbete och du får vara mycket utomhus.

Utbildning till takläggare

Du går ett gymnasium som har inriktning med byggprogram. Förutom kunskap om själva takläggning och arbetet med tak, får du lära dig om brandventilation, takfönster, gasolbrännare, plåt och papp, takbrunnar, och isolering av tak. Liksom målare som målar, är det egentligen det sista momentet och som de flesta tror att målare jobbar med, medan det är underarbetet som kanske är viktigast. Arbetar man med tak är det även här underarbetet som är minst lika viktigt som att lägga själva taket. Här rä det lika viktigt med montering av takstolar, isoleringen och grundarbetet med tak, som att sedan lägga själva takpannorna, plåten, eller vilket material man bygger taket med.

Lön som takläggare

Det är varierar väldigt mycket vad man får som lön, som takmontör eller takläggare. Det är relativt stora skillnader på lönen i olika delar av Sverige. Allt från 17.000 kronor i månaden (i Jämtland) till 31.500 kronor i månaden (i Blekinge) kan en takläggare tjäna enligt lönestatistik.se. Med tankr på den korta utbildningen är inte lönen illa.

Framtid som takläggare

Det är liten konkurrens om arbeten som takläggare, vilket innebär att de närmaste fem åren lär det inte vara svårt att få jobb som takläggare. Byggbranschen är för övrigt en bransch som inte behöver bekymra sig särskilt, det kommer alltid att finnas behov av byggnadsarbetare, även om nybyggnationerna skulle avta, kommer behovet arv renoveringar vara relativt konstant. Väljer man att arbeta i storstäder som Stockholm, Göteborg eller i Malmö, finns det mågna företag att välja på. Nackdelen är den att lönen är något lägre än i andra delar av landet, eftersom konkurrensen om jobben är högre där. Väljer man att arbeta i Blekinge, Darlarna eller någonstans i Halland kan man få en lön runt 30.000 kronor i månadslön.  Läs mer om ett företag med takläggare i Norrköping på: http://www.takläggarenorrköping.se.

27 Apr 2018