Takläggare är ett yrke som åter tycks få en viss status hos ungdomar. Det har återigen blivit trendigt och beundransvärt med genuin hantverksskicklighet (visserligen har det kanske alltid varit så, men en ökning av det tycks synas nu). Den som funderar på att bli takläggare kan glädjas åt att arbetsmarknaden är mycket god, över nästan hela landet. Så hur ser det egentligen ut?
I dagsläget finns det omkring 3 700 anställda takläggare runt om i landet, varav 99 procent är män. På kort sikt gör Arbetsförmedlingen bedömningen att yrkesgruppen som helhet kommer ha mycket goda möjligheter att hitta en anställning. Tittar vi på lite längre sikt, fem år, ser vi bedömningen att takläggare kommer ha goda möjligheter att hitta arbete. Således tror myndigheten att det är enklare idag än vad det kommer att vara om några år.
Tar man hela landet i genomsnitt bedömer Arbetsförmedlingen att det kommer vara mycket liten konkurrens kring arbetstillfällen på ett års sikt. Dock finns det en del regionala skillnader. Den som vill bli takläggare kommer enklare kunna hitta ett jobb i Enskede än på Gotland. På Gotland anses nämligen arbetsmarknaden vara i balans, medan konkurrensen anses vara väldigt liten i Enskede och i Stockholm.
Gotland är, tillsammans med Jämtland, det enda länet i landet där arbetsmarknaden anses vara i balans. Den som funderar på att börja jobba inom yrket kommer säkerligen att kunna hitta jobb i båda dessa län, men det skulle vara enklare i till exempel Enskede eller Göteborg.
Lästips: om du vill veta mer om takläggare i Enskede klicka här.